Prijete otpuštanja nezdravstvenim djelatnicima

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

"U ovom trenutku nema liste otpuštanja radnika", odgovorila je sanacijska upraviteljica pulske Opće bolnice dr. Irena Hrstić na pitanje je li točno da prvog dana prosinca kreću otpuštanja dijela nezdravstvenih radnika među kojima su čistačice, radnici u kuhinji, vozači, pratitelji bolesnika.

No ipak iz njenog se odgovora može iščitati da će se bolnica uskoro početi rješavati dijela nezdravstvenih radnika no u ovom trenutku čeka se naputak ministarstva zdravlja kako postupiti po odluci Vlade o zabrani zapošljavanja.

Bez novih zapošljavanja

- U toj odluci Vlade postoji stavka da će se posebnim propisima vršiti nadomještanje namještenika, no kako nema tog naputka što su to posebni propisi, mi u ovom trenutku nemamo otpuštanja. Kada kažem u ovom trenutku, mislim na danas. Ako dođe naputak kako će ići zapošljavanje namještenika i službenika, onda ćemo znati kako postupiti, kazala je dr. Hrstić i dodala.

- Sukladno odluci Vlade od 25. rujna ove godine koja je na snazi od 4. listopada, a odnosi se na zabranu zapošljavanja službenika i namještenika i uskratom suglasnosti za zapošljavanje nadležnog ministarstva, istina je da se i u OB Pula neće produžavati ugovori o radu na određeno vrijeme, kao i da neće biti novih zapošljavanja kao nadopuna upražnjenih radnih mjesta odlaskom radnika u mirovinu, veli dr. Hrstić.

Po njenim riječima čistačice su svrstane u kategoriju namještenika, pa se ta odluka o zabrani zapošljavanja odnosi i na njih i to neovisno na kojem odjelu su raspoređene za čišćenje (patologija, interna, kirurgija, ili slično). Također, odluka Vlade ne odnosi se samo na čistačice, već na sve namještenike i službenike.

U pulskoj je bolnici, što ugovorom na određeno ili neodređeno vrijeme trenutno zaposleno ukupno 206 nezdravstvenih radnika, među kojima je 58 radnika u kuhinji, 86 čistačica, 14 vozača, 20 pratitelja bolesnika i 28 djelatnika koji rade u bolničkoj praonici. Zanimalo nas je koliko se točno ugovora na određeno vrijeme neće produljivati, jesu li radnici s time upoznati i u kojima djelatnostima rade ti zaposlenici.

Revidiranje ugovora

Sanacijska upraviteljica na to je odgovorila da se " svim radnicima koji rade na određeno ugovori revidiraju te da iz te skupine treba izuzeti one koji imaju ugovor na određeno ali su zamjena za radnika koji se nalazi na bolovanju".

Iako ne spominje otpuštanja već revidiranje, izvjesno je da bi nakon provedene analize upravo svi ti kojima se pregledavaju ugovori na koncu mogli završiti na burzi.

- U cijelom tom procesu bitno je realno procijeniti potrebe reorganizacije posla u uslužnim djelatnostima bolnice, kazala je dr. Hrstić.

Tako bolnica trenutno "revidira" 59 ugovora na određeno, a prema radnom mjestu analizira se ukupno 20 ugovora radnika u čišćenju, 11 ugovora radnika u kuhinji, 14 ugovora razvozača bolesnika, četiri ugovora radnika na održavanju, jedan ugovor radnici u praonici rublja, a pod lupom je i devet ostalih ugovora koja u svom odgovoru vodstvo bolnice nije specificiralo. (Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter