Prijete nam novi ljetni ekstremi!

Ilustracija (M. SARDELIN/arhiva)
Ilustracija (M. SARDELIN/arhiva)

Danas u ranim jutarnjim satima i "službeno" započinje ljeto. Prema klimatološkoj podjeli godišnjih doba, ljeto je započelo prije dvadesetak dana, ili još točnije, s prvim danom mjeseca lipnja. Na temelju vremenskih prilika koje na području Istre prevladavaju posljednja dva mjeseca, lako bi mogli dati i treći datum početka ljeta u Istri. Naime, vremenske prilike na cijelom Poluotoku izuzetno su stabilne već gotovo dva mjeseca.

Ljeto već od polovice svibnja

Uz gotovo neprekidno sunčano vrijeme, uz značajan porast temperatura zraka i mora, a prije svega uz izostanak oborina, lako je zaključiti da je ovogodišnje ljeto u Istri započelo već polovicom mjeseca svibnja. Uz već poznatu činjenicu da su nam ljeta sve toplija, sve duže traju i sve ranije započinju, biti će to još jedno ljeto u Istri koje je započelo izuzetno rano.

Tijekom ljetnih dana prvenstveno se prate dnevne temperature zraka koje su se upravo ovih dana popele iznad 30 stupnjeva Celzijevih. Drugi važan ljetni pokazatelj su sunčani dani kojih ni ove godine ne nedostaje. Treći vrlo važan pokazatelj koji pažljivo prati domaće stanovništvo su oborine. Ljeta su nam sve sušnija, a ljetne suše već godinama sve ranije započinju i sve kasnije završavaju. To potvrđuje i ovogodišnje ljeto koje je u Istri započelo izuzetno sušno, uz tek jedan kišni dan od polovice svibnja pa sve do pred kraj mjeseca lipnja. Još više zabrinjava ekstremno mala količina oborina zabilježenih na cijelom Poluotoku u tom periodu: radi se o svega dvadesetak litara po metru četvornom, što je gotovo zanemarivo budući da su temperature zraka stalno bile visoke, a zabilježeno je i nekoliko jačih bura koja dodatno isušuje tlo.

Budući da tridesetak dana kiše gotovo da i nije bilo, ne čudi podatak da je gotovo na cijelom Polutoku već prisutna jaka suša koja prijeti da se nastavi i do kraja lipnja, a vrlo vjerojatno i u nastavku ovogodišnjeg ljeta. Vrlo smo blizu i realno je već sada očekivati da će ovogodišnji mjesec lipanj biti ekstremno suh, ekstremno sunčan i ekstremno vruć-pravi ljetni mjesec i prije pravog početka ljeta.

Temperature iznad 30 stupnjeva

Još se jednom pokazuje koliko istarskom poluotoku nedostaje bilo kakav sustav šireg navodnjavanja kako bi ovdašnja poljoprivredna gospodarstva mogla bolje i sigurnije poslovati i proizvoditi. Posebno se to odnosi na južna i priobalna područja koja posljedice od dugotrajnih suša trpe gotovo svake godine.

Svi su izgledi da će se već dosta jaka suša nastaviti i u nastavku ovogodišnjeg ljeta. Izuzetak će možda biti manja područja u unutrašnjosti Istre koja će imati sreću da ih pogodi neki kraći ljetni pljusak. Do kraja ovog mjeseca vrijeme će biti stabilno, sunčano i vruće. Temperature zraka će i dalje rasti, a vrijednosti iznad 30 stupnjeva Celzijevih postat će uobičajene u svim meteorološkim izvještajima. (Mario GRABAR)


Podijeli: Facebook Twiter