Prijepori u koaliciji oko "lex Perković"

(G. MEHKEK/CROPIX)
(G. MEHKEK/CROPIX)

Kolegij povjerenika Europske komisije danas bi trebao donijeti odluku o pokretanju postupka protiv Hrvatske, a dan kasnije hrvatska Vlada prihvatit će zakonsku izmjenu kojom će se ukinuti vremensko ograničenje za primjenu europskih uhidbenih naloga. Ono što je, dakle, dva i pol mjeseca tražila europska povjerenica Viviane Reding, ali njoj sada ne odgovara što bi ta promjena zakona stupila na snagu 15. srpnja iduće godine, premda joj u slučaju Češke nije smetalo da ta odgoda traje jednako dugo, pa ta članica i dalje nema usklađen zakon.

No, trenutačno je ključno pitanje ima li premijer Zoran Milanović, koji inzistira na prolongiranju primjene do 15. srpnja, podršku HNS-a ili će se potpredsjednica Vlade Vesna Pusić otvoreno pobuniti. Milanović je jučer dao naslutiti da narodnjaci ne misle kao on i da se možda slažu s europskom povjerenicom da "Sabor zasjeda, pa sve skupa treba završiti za nekoliko dana".

- Nećemo odustati od 15. srpnja, to nije moja privatna igra nego stav ove Vlade, većine u ovoj Vladi, neizravno je Milanović priznao da u Banskim dvorima još nema jedinstva oko sada glavne točke prijepora između Zagreba i Bruxellesa. Zato su jučer premijer i njegova potpredsjednica pokušavali usuglasiti stavove, a zbog toga je na čekanju i mišljenje Ministarstva vanjskih i europskih poslova na spomenutu zakonsku promjenu koju je predložilo Ministarstvo pravosuđa. U ovakvim slučajevima MVEP mora dati "zeleno svjetlo" i potvrditi da je neki propis u skladu s europskom pravnom stečevinom.

Vesni Pusić u ovoj je situaciji saveznik predsjednik Ivo Josipović. On se zalaže da se "zakon što prije promijeni i da njegova primjena bude onakva kakvu prihvaća i sama Europska unija". Dijelovi hrvatske vlasti solidarizirali su se, dakle, s Komisijom. Međutim, Milanović i dalje objašnjava da su motiv za traženje odgode isključivo unutarnjepolitički razlozi, a ne nekakav plan skrivanja Josipa Perkovića. (D. CIGLENEČKI/NL)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU
 


Podijeli: Facebook Twiter