Prijepodne u BiH mirno, komunalci raščišćavaju ulice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Noć u bosanskohercegovačkim gradovima koji su u petak bili poprište masovnih nereda protekla je mirno a takvi su bili i prvi prijepodnevni sati u subotu, dok nadležne službe pokušavaju sanirati posljedice prosvjeda.

Komunalni radnici tijekom noći i ujutro počeli su raščišćavati ruševine, ostatke zapaljenih automobila i novinskih kioska, te razbijenih izloga opljačkanih dućana, kao i kamenje i komade betona koji su nasilnim prosvjednicima poslužili za obračun s policijom.

Gasitelji su u Sarajevu u kasnim večernjim satima uspjeli u cijelosti ugasiti požar podmenut u zgradi Predsjedništva BiH u koju su nasilnici provalili no nisu uspjeli sačuvati reprezentativnu građevinu u središtu grada u kojoj su bila smještena tijela vlasti Sarajevske županije i općine Centar.

Iz te je zgrade izgrađene u razdoblju Austro-Ugarske i u prijepodnevnim satima izbijao gusti crni dim. Zapovjednik profesionalne vatrogasne postrojbe Ismet Tucaković potvrdio je kako je unutrašnjost zgrade u cijelosti izgorjela.

"Napravili smo sve što je bilo u našoj moći no prekasno smo stigli", kazao je Tucaković podsjetivši kako su nasilnici gasiteljima punih pet sati sprečavali prilaz do zapaljene zgrade. U zgradi je izgorjela i gotovo sva županijska arhiva te općinske matične knjige.

Informacije i fotografije o neredima u subotu su ispunile naslovnice bosanskohercegovačkih dnevnih listova.

"Gori vlast" naslov je koji donosi sarajevsko "Oslobođenje". List opširno prenosi kronologiju zbivanja na ulicama Sarajeva, Zenice, Tuzle, Bihaća i Mostara a reagiranja političara sumira pod naslovom kako je riječ o opravdanom nezadovoljstvu građana.

"Dnevni avaz" koji odražava stajališta Saveza za bolju budućnost (SBB) na čijem je čelu Fahrudin Radončić nerede naziva "narodnim udarom na korumpiranu vlast".

Komentator tog lista poziva na "hitnu uspostavu nove vlasti koja će voditi zemlju srčano, odgovorno, stručno i nesebično".

Komentirajući za Hinu posljednja zbivanja, predsjednik Helsinškog odbora BiH Srđan Dizdarević u subotu je kazao kako nema dvojbe da je povod za prosvjede sadržan u socijalnom buntu obespravljenih građana apsolutno nezadovoljnih načinom na koji se državom upravlja. Ističe ipak kako je i osobno iznenađen stupnjem nasilja koje je iz toga proisteklo.

"Svi smo zatečeni ovolikom količinom destrukcije i negativne energije", kazao je Dizdarević. Upozorava i na to kako je moguće da iza svega stoji politička manipulacija što će tek trebati analizirati. "Ovdje imate na djelu jednu vrstu izopačenog političkog uma", konstatira Dizdarević pojašnjavajući kako je posebice opasan jeftini populizam i demagogija kojom se pokušava pridobiti potpora nezadovoljnih građana.

Dizdarević je kritičan i prema načinu na koji su na izgrede reagirali bosanskohercegovački političari smatrajući to "ruganjem narodu".

"I Radončić i (Zlatko) Lagumdžija i (Željko) Komšić i (Bakir) Izetbegović daju potporu prosvjednicima i kažu kako ih podržavaju kao da se prosvjedi njih uopće ne tiču i kao da oni nisu dio vlasti", podsjeća Dizdarević.

On je ukazao i na zanimljivu činjenicu da su prosvjedi bili koncentrirani gotovo u cijelosti na one dijelove Federacije BiH u kojima su Bošnjaci većinsko stanovništvo što znači da ni taj socijalni bunt nije uspio prijeći entičke granice unutar države iako su i Bošnjaci i Hrvati i Srbi podjednako obespravljeni.

"Posebice u Republici Srpskoj jača je stega i tamo se vlada na autoritarni način pri čemu se sve kontrolira", ocijenio je Dizdarević dodajući kako je slično stanje i u dijelovima zeljme u kojima je na vlasti HDZ BiH te da stoga tamo nije ni bilo ovakvog iskazivanja socijalnog nezadovoljstva iako je za to bilo razloga.

Nepovratno uništena arhivska građa

Preciznijih procjena materijalne štete prouzročene napadima nasilnih prosvjednika u petak još nema no izvjesno je kako se ona može mjeriti desecima milijuna eura.

Nenadoknadiva šteta nanesena je podmetanjem požara u zgradu Predsjedništva BiH koja je u austrougarskom razdoblju izgrađena po projektu čuvenog arhitekta Josipa Vancaša. Osim štete na samoj građevini nenadoknadivi gubitak nanesen je uništavanjem povijesne građe čuvane u depoima Arhiva BiH i Arhiva Federacije BiH koji su tamo također imali sjedište.

"Šteta za Arhiv Federacije Bosne i Hercegovine i Arhiv Bosne i Hercegovine je nemjerljiva. Osim ureda koji su u potpunosti izgorjeli uništen je dio povijesti naroda BiH. U Arhivu Federacije je izgorio fond Ministarstva prosvjete NRBiH, a u Arhivu BiH još su veće štete, koje se novčano ne mogu uopće izmjeriti, jer se radi o izuzetno rijetkim fondovima", izjavio je u subotu ravnatelj Arhiva FBiH Adamir Jerković.

Ravnatelj Instituta za povijest pri sveučilištu u Sarajevu Husnija Kamberović potvrdio je za Hinu kako je u depoima Arhiva BiH u zgradi koja je bila zapaljena doista pohranjena arhivska građa neprocjenjive vrijednosti.

"Tamo je bila sva građa iz razdoblja od 1878. do 1918. godine. To su originalni dokumenti i ništa slično ne postoji ni u Beču niti bilo gdje drugdje. Rječ je o iznimno važnoj građi za povijest BiH", kazao je Kamberović.

Dodao je kako su u depoima Arhiva BiH pohranjeni i dokumenti državne komisije za ispitivanje ratnih zločina okupatora i njegovih suradnika počinjenih tijekom Drugog svjetskog rata kao i povjerljivi dokumenti iz razdoblja socijalizma, uključujući podatke koje je prikupljala tadašnja služba državne sigurnosti što se odnosi i na osobne dosjee.

"Sve ovo samo nas je još jednom podsjetilo na nebrigu za arhivsku građu koja je pohranjena u sjedištima državnih institucija gdje ne bi trebala biti. Ponovi li se nešto slično tko zna što bi sve moglo biti uništeno", upozorio je Kamberović.

Iz uprave Arhiva BiH još u petak navečer je potvrđeno kako je vatra uništila najmanje jedan od njihovih depoa. (Hina; foto Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter