Prijem za osobe s invaliditetom u Labinu

Prijem za osobe s invaliditetom (A. ŠĆULAC)
Prijem za osobe s invaliditetom (A. ŠĆULAC)

- U našem gradu djeluje jedna ustanova i tri udruge koje brinu za osobe s invaliditetom, Centar "Liče Faraguna", Centar za inkluziju i podršku u zajednici, Udruga osoba s invaliditetom i Udruga hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata - HVIDR-a.

Osim labinskih financiramo i udruge s područja Istarske županije kao što su Centar za rehabilitaciju Veruda – Pula, Udrugu gluhih i nagluhih Istarske županije, Udrugu za autizam Istra, Udruga za pomoć osobama s mentalnom retardacijom Istarske županije, te još neke udruge, rekla je na svečanom prijemu u povodu obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, zamjenica labinskog gradonačelnika, Eni Modrušan.

Prijemu su prisustvovali predstavnici Grada Donald i Loreta Blašković te Danijel Žužić. Tim povodom je rečeno da intenzivnija skrb za invalidne osobe i osobe s poteškoćama u razvoju u Labinu započela 2004. godine, osnivanjem Udruge za osobe s invaliditetom Labin. Od tada učinjeni su brojni koraci u podizanju kvalitete života osoba s invaliditetom.

Osobe s invaliditetom u Labinu uključene su u programe Centra za inkluziju i podršku u zajednici kroz dnevnu i radnu okupaciju, a brojni pomaci učinjeni su i u uklanjanju fizičkih barijera u gradu. Od 2009. djeluje udruga Centar za inkluziju i podršku u zajednici koji provodi program "Naša dnevna zajednica" u prostorijama Centra "Liče Faraguna" osobama s intelektualnim teškoćama.

Glavni cilj programa "Naša dnevna zajednica" je povećati kvalitetu života i prevenirati institucionalizaciju osoba s invaliditetom iznad 21 godine života koje su završile institucijski obrazovni ciklus, te razviti i implementirati kvalitetne socijalne usluge i omogućiti dostupnost usluga korisnicima u potrebi.

Osim toga, kroz projekt Labin Zdravi grad, osiguravaju se sredstva za održavanje radionice za djecu s posebnim potrebama jednom tjedno koju održava učitelj defektolog u prostorijama Centra "Liče Faraguna".

Centar za inkluziju i podršku u zajednici i Grad Labin uz financijsku potporu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje pokrenuli su 2011. godine projekt "IN.promo – uključivanje osoba s intelektualnim teškoćama na otvoreno tržište rada". U sklopu projekta formiran je poseban pogon, radno-zaštitna jedinica za zapošljavanje osoba s invaliditetom gdje je danas zaposleno osam osoba s područja grada Labina i okolice na krojačkim poslovima.

Grad Labin u svom proračunu osigurava 160 tisuća kuna godišnje za djelovanje radno-zaštitne jedinice za zapošljavanje osoba s invaliditetom i programa "Naša dnevna zajednica".

Na prijemu su po prvi put dodijeljene zahvalnice osobama koje su učinile korak više, kako bi olakšale i podigle kvalitetu života osoba s invaliditetom i to Danielu Zahtili, Predragu Ljuni, Kristianu Stojiću te Zajednici Sveza sportova Grada Labina.

Druženje invalida u Špinovcima
Povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom i nadolazećih blagdana Društvo tjelesnih invalida Pazin organiziralo je druženje članova u agroturizmu u Špinovcima.

DTI je s Gradskim društvom Crvenog križa Pazin, projektom "Organizirane aktivnosti za starije osobe" i Udrugom osoba s intelektualnim teškoćama Istre iz Pazina i Buzeta u Špinovcima okupilo 60-ak članova. Predsjednik DTI-ja Gracijano Turčinović izrazio je zadovoljstvo zajedništvom koje su članovi pokazali okupivši se u doista velikom broju.

Cilj ovakvih događanja je integracija članova u zajednicu, a upravo smo ovim druženjem pokazali da smo u tome i uspjeli, rekao je Turčinović. Okupljeni su se okušali u igri briškule i trešete, a i zapjevali su i zaplesali uz glazbu benda iz Doma za psihički bolesne odrasle osobe Motovun u Brkaču.

Druženje je organizirano zahvaljujući pomoći Sportskog saveza Grada Pazina i agenciji Birikina koji su invalidima ustupili svoja kombi vozila kako bi svim članovima DTI omogućili adekvatan prijevoz. (A. ŠĆULAC; M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter