Prijem za dr. Radu, najboljeg mladog znanstvenika


Nakon što je američki znanstveni časopis Spine (Phila Pa 1976.), najutjecajniji i najdugovječniji znanstveni časopis za dijagnostiku te konzervativno i kirurško liječenje patologije i deformiteta kralježnice proglasio Marinka Radu, ravnatelja rovinjske Bolnice za ortopediju i  rehabilitaciju "Prim. dr. Martin Horvat", najboljim mladim znanstvenikom u području patologije kralježnice za tekuću godinu i potom mu na svjetskom skupu International Society for the Study of Lumbar Spine (Međunarodno društvo za istraživanje slabinske kralježnice) početkom mjeseca u Seulu uručio Nagradu "Spine Young Investigator Award 2014" za mladog je znanstvenika danas u gradskoj palači Rovinja upriličen i svečani prijem.

Uz gradonačelnika Giovannija Sponzu, ravnatelju bolnice čestitao je i župan Valter Flego, koji je uz brojne komplimente istaknuo i da je Radin uspjeh ujedno i priča o boljoj Hrvatskoj koja će u konačnici doprinijeti razvoju bolnice, ali i njenog statusa kao istarskog centra zdravstvenog turizma. Ujedno, gradonačelnik Rovinja mladom je znanstveniku zahvalio što je u moru različitih i atraktivnih ponuda izabrao povratak kući, u svoj Rovinj i na mjesto ravnatelja bolnice. U svom obraćanju ravnatelj je sa zadovoljstvom istaknuo da se ime rovinjske bolnice ponovno počelo spominjati u međunarodnim i svjetski poznatim zdravstvenim institucijama.

- Moj je plan i želja da se dio istraživanja iz Finske prebaci u  Rovinj, odnosno da ova nagrada ne ostane usamljena i jedina, već upravo vodič i putokaz za dobivanje novih i prestižnih priznanja ne jednog, već tima stručnjaka iz Hrvatske. U Finskoj sam svakako naučio mnogo pa i spoznao činjenicu da jedan čovjek nikada nema sve znanje svijeta. Upravo timski rad pomogao mi je u dobivanju nagrade, a njega i takav princip rada želim prenijeti i u Rovinj i u Hrvatsku, rekao je Marinko Rade.

Inače, mladi je znanstvenik ovu prestižnu nagradu dobio za dva istraživanja objavljena u tom časopisu.

"Spine Young Investigator Award" svjetska je nagrada koja se dodjeljuje jednom godišnje i samo jednoj osobi koja mora biti pri kraju ili unutar pet godina od završetka doktorata znanosti medicine. Do sada je nitko i nikada nije dobio u Hrvatskoj ili susjednim zemljama, kao ni u Finskoj u kojoj je Marinko Rade istraživao i radio. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter