Prijem za darivatelje krvi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U povodu Dana darivatelja krvi, koji se u Hrvatskoj obilježava 25. listopada, u petak je u komunalnoj palaci održan tradicionalni prijem za darivatelje krvi Crvenog križa Pula. Kao i svake godine, tom su prigodom jubilarnim darivateljima podijeljene zahvalnice za njihov nesebican cin.

Kako je navela predsjednica pulskog Crvenog križa dr. Arne Slivar, rijec je o nesebicnom cinu ljudi koji, ne pitajuci kome i kada treba, daruju ono najdragocjenije - dio sebe. Na tome su im se zahvalili pulski gradonacelnik Boris Miletic i dogradonacelnica Vera Radolovic, koja im je podijelila zahvalnice za 50, 75 i 100 darivanja za muškarce te za 55 i 75 darivanja za žene.

Dobrovoljno davalaštvo u Istri ima tradiciju dugu pet desetljeca i, zahvaljujuci revnim darivateljima krvi, nikada ne nedostaje. Lani je Istra imala preko šest tisuca donacija krvi, a kako je navela dr. Saša Benazic, rukovoditeljica Djelatnosti za transfuziologiju pulske opce bolnice, krv se zbog roka trajanja prikuplja racionalno. Istra ima preko sedam tisuca darivatelja, dok ih je na podrucju Pule preko dvije i pol tisuce. U bazu darivatelja upisano ih je oko pet tisuca.

- Vrlo je važna redovitost darivanja. Krv bi se trebala dati dvaput godišnje radi redovite kontrole i sigurnosti. Svi naši darivatelji znaju da davalaštvo ne znaci samo doci i dati krv, vec je rijec o prihvacanju odredenog, zdravog nacina života, navela je Benazic.


Podijeli: Facebook Twiter