Prijelazni pehar Romualdu Cressini, majstoru od fiondi

Veliki interes za svjetsko prvenstvo u fiondama
Veliki interes za svjetsko prvenstvo u fiondama

Romualdo Cressina, zvani Zio, osvajač je prijelaznog pehara Svjetskog prvenstva u fiondami Veli Vrh - Montegrande što se u subotu održao kod restorana Gardelin. Barba Cressina, rođen 1941. godine, dobitnik je i zlatne medalje i nagrade za Fair-play, te kao najstariji sudionik među 40 natjecatelja, osvajač brojnih simpatija.

Rus i Šved iza Zia

Prvenstvo u gađanju praćkama više je od pukog natjecanja. Rijetka je to prilika za dokazivanjem u staroj i zaboravljenoj vještini, ali prvenstveno druženja Montegrandina i njihovih prijatelja. Tako se i nagrade dodjeljuju pobjednicima po nadimcima, kako su se i prijavljivali za natjecanje, pa je prema službenom popisu u napetom nadmetanju i jakoj konkurenciji drugo mjesto osvojio Igor Rojnić Rus, treće Benđo Šved Benčić, a četvrto Šele Šetić.

Za razliku od razigravanja kada se hitalo s tri grote, u finalu se gađalo s pet grota u pet plastičnih boca. Cressina je s tri od pet pogodaka postavio nesavladiv zadatak Rojniću i osvojio titulu svjetskog prvaka u gađanju fiondama. Prema šali organizatora Vilija Lance, majstor za praćke Zio Cressina, koji ih redovno izrađuje i poklanja organizatorima, vjerojatno i danas, svakodnevno, vježba sa svog balkona.

- Nekad davno smo lovili golube, vrapce i kose s fiondama. Tih 1950-ih smo radili svašta. Bilo je takvo vrime, nije bilo niš za isti. Danas sigurno ne bi gađali tiće, kaže Cressina, s kojim smo razgovarali nakon što je uspješno svladao drugi kvalifikacijski krug te mirnom rukom i oštrim okom redom izbacivao suparnike.

Pokazao nam je i specijalnu fiondu izrađenu za ovu priliku - prekrasno obrađeno drvo, jaka guma i natpis na njoj "Gardelin" i "Romualdo".

- Nekada se koristila laštika do gume od bičiklet, otkriva tajnu dobre praćke Zio Cressina, koji je sretan što ova igračka i zanimacija nekadašnje dječurlije, a kroz povijest i ubojito oružje, i danas privlači mnoge.

Valja spomenuti i da je najmlađi sudionik bio 11-godišnji Matija Šterpin, a po slobodnoj procijeni prosjek godina svih sudionika kretao se negdje oko 45-e. Glavno je pravilo da praćke moraju biti iz domaće radinosti - drvene rašlje, jaka guma, najčešće kožni uložak za kamen.

Kako se za natjecanje, na kojem inače sudjeluje 32 igrača, prijavilo njih 40, "višak" je morao proći prvi kvalifikacijski krug, a tek se potom krenulo u razigravanje. Fiondaši su ždrijebom podijeljeni u parove, a bolji u paru eliminirao bi onog drugog. Ukoliko nitko ne bi pogodio ni iz trećeg pokušaja, par se nadmetao dok netko ne bi srušio bocu, pa su se neki dvoboji otegnuli i na dvadesetak hitaca.

Prvo natjecanje u gađanju fiondama održalo se 2002. godine, dalje se odvijalo svake druge godine pa i s pauzama. No, nakon uspješne lanjske organizacije i velikog interesa ove godine, sedmo će se svjetsko prvenstvo na Velom Vrhu, kaže Lanca, sigurno održati već sljedeće godine. (Zvjezdan STRAHINJA, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter