Prijedlozi zakona više neće ići u javnu raspravu prije nego ih se raspravi na vladinim tijelima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je najavio novi metodološki pristup u postupku predlaganja zakonskih prijedloga, ponukan, kako je rekao reakcijom javnosti na prijedlog Obiteljskog zakona koji je upućen u javnu raspravu, a nije prošao nikakav formalni oblik rasprave kroz vladina tijela i samu Vladu.

"Napravit ćemo novi metodološki iskorak pri čemu nacrti propisa, a u ovom trenutku ne ulazim u meritum, neće moći više ići u postupak savjetovanja na sadašnji način jer su to dokumenti koji nisu prošli ni koordinaciju niti ih vidi predsjednik Vlade niti Ured (Vlade)", najavio je premijer na početku sjednice Vlade.

Premijer kaže kako će se u Vladi morati "malo ojačati koheziju stavova" jer mu se čini takvi dokumenti, posebice oni koji imaju političke, financijske i neke druge implikacije, mogu izazvati veliku pozornost, a tek su, ističe, u vrlo vrlo ranoj, inicijalnoj fazi rasprave.

Stoga je potrebna, dodaje, puno kvalitetnija koordinacija na razini Vlade jer smatra da se u ranoj fazi zakonodavnog procesa izazivaju prevelike političke turbulencije "o tekstovima koji nisu prošli nikakav oblik koordinacije".

Naveo je da je u posljednje vrijeme bilo nekoliko takvih slučajeva te uputio apel  ministrima "da dobro procjenjuju akte koje donose individualno i puštaju u javnost prije nego oni prođu bilo kakav oblik koordinacije na tijelima Vlade".

Takav sustav, ustvrdio je, očito postoji godinama, a kako bi se izbjegle problematične situacije, promijenit će se takva metodologija "kako se ne bi dogodilo da su akti vani, a da ih Vlada ni na koji način formalno nije vidjela". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter