Prijedlozi za osnivanje Centra za nove medije

Predstavljanje platforme MP3
Predstavljanje platforme MP3

U prostorima Metamedije u Društvenom centru Rojc predstavljena je MP3 otvorena platforma za promociju, promišljanje i produkciju novih medijskih kultura u Istri. Na temelju rezultata fokus grupa, provedenih intervjua s predstavnicima gradova i općina, zaključaka s konferencije "Novi mediji - nove prilike" održane u Rovinju te treninga za članove održanom u Labinu, članovi platforme izradili su prijedloge i preporuke o osnivanju Centra koji je kolokvijalno nazvan Centar za nove medije u Istarskoj županiji.

Više dislociranih jedinica Centra

- Opći cilj Centra bio bi promocija upotrebe novih medija i tehnologija u umjetničkom stvaralaštvu i u svrhu kritičkog promišljanja kulturnih i socijalnih vrijednosti, dok bi misija Centra bila omogućiti kreiranje socijalnog kapitala putem umjetničke produkcije zasnovane na znanju i novim medijima, kazao je Marino Jurcan iz udruge Metamedij te istaknuo da bi grad ili općina u kojoj bi se Centar nalazio osigurao infrastrukturu te troškove hladnog pogona.

- Iako je prvotna ideja bila da Centar bude smješten na jednoj lokaciji, preporučamo da se Centar razvije u mrežnom, difuznom odnosno policentričnom obliku s više jedinica dislociranih po Istri. Bio bi to jedini takav primjer u Hrvatskoj koji bi bio otvoren i za druge suradnike, a ne sam o za članove platforme, kazao je Jurcan.

Matija Debeljuh, iz vodnjanske udruge Apoteka, govorio je o mogućim lokacijama Centra, a sam rezultat početnog istraživanja dokazao je da Centar mora biti lociran na mjestu u kojem će dobro komunicirati s lokalnom zajednicom.

- Gradovi, odnosno mjesta koja su iskazala interes te koji raspolažu prikladnom infrastrukturom su Buzet, Pazin (Grdoselo), Vodnjan i Raša. Osim argumenata koji idu u prilog razvoju Centra u manjim mjestima, važno je spomenuti da bi takav centar mogao biti u Puli iz razloga što tu postoje temeljne pretpostavke i preduvjeti za razvoj kojima bi dobro došao novi impuls – od umjetničke scene, prostorne i tehnološke infrastrukture i resursa, sadržaja, sveučilišta, korisnika i publike. Prijedlozi za njegov smještaj koje smo dobili od spomenutih mjesta su se uglavnom ticali napuštenih zgrada koje bi te lokalne jedinice voljele obnoviti, kazao je Debeljuh.

Financiranje i održivost centra

Dean Zahtila iz udruge Labin Art Express XXI govorio je o financiranju i načinu održivosti centra.

- Postoji više dostupnih sredstava iz Europske unije kao što su ESF (European Social Fond). Centar će biti orijentiran na međunarodnu suradnju, a održivost će ovisiti i o tome koliko će Centar komunicirati ne samo sa građanima županije već i sa samim stanovnicima mjesta u kojem se nalazi da ga ne bi osjetili kao strano tkivo.

Marko Bolković iz udruge Sonitus naglasak je stavio na njegovu tehnološku opremljenost kao novu pogodnost umjetnicima koji će moći razvijati različite ideje koje zbog zahtjevnih produkcijskih uvjeta ne mogu sami realizirati. Tu je i važan segment gostovanja stranih umjetnika te sama prezentacija djela koja su nastala u Centru, a u takvoj vrsti umjetnosti mora se naglasak staviti na nove i dosad neistražene ideje.

- Centar bi se trebao baviti i edukacijom mladih na području novih medija koja je u Hrvatskoj vrlo slabo zastupljena. Edukacija je neophodna jer u Hrvatskoj nedostaje kadra koji se profesionalno bavi tim usko specijaliziranim područjem, kazao je Bolković.

Ivana Čehić Rabljenović, iz udruge Faro 11, govorila je o mogućnosti programskog i drugog umrežavanja na europskoj razini. Ona kaže kako je važno napraviti određeno istraživanje i mapiranje povijesti zanata i znanja i modernih tehnologija koje su obilježile Istru.

- Centar mora poticati kulturu novog lokalizma, a ne kopirati postojeće slične centre u svijetu, kaže ona.

Taj društveno kulturni centar trebalo bi prijaviti i kao mrežu u sklopu koje će se razvijati i sama ideja centra. Cilj im je uključiti i druge članove u rad te buduće mreže i to posebno aktere iz sjeverozapadne Istre koje u svojim programima već njeguju tradiciju kulture novih medija.

Projekt sufinancira Zaklada "Kultura nova". (Priredio M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter