Prijedlozi Mosta za većinu su utopija, izgledni novi izbori

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon tripartitnog sastanka u zagrebačkoj Esplanadi, čini se da je namjera Mosta da sastavi Vladu s HDZ-om u kojoj bi mandatar bio tobože nestranačka osoba. A na to bi HDZ mogao pristati jer je sklon da se odrekne Tomislava Karamarka kao mandatara. Petrov ne smije to još javno i sasvim jasno reći, nego do toga želi doći tako da HDZ ipak predloži nestranačkog mandatara, što bi onda u Mostu bilo prihvaćeno kao čin dobre volje za koalicijsku, reformsku ili kakvu već vladu. A jasno, SDP-ova koalicija neće predložiti nestranačkog mandatara jer je njihov prijedlog Milanović.

Smanjiti trošak

Prijedlog o nestranačkom premijeru i velikoj koaliciji podržao je osječki gradonačelnik Ivica Vrkić. On je u svom životu bio u nekoliko stranaka, a sada je nestranački gradonačelnik "grupe birača", kojeg, među ostalim, podupiru SDP, HNS i HSU. Vrkić kaže da smo ušli u fazu eksperimenta i pitanje je što će se dogoditi ako idemo u izbore i opet se nađemo u istoj situaciji. Ako Njemačka može oformiti veliku koaliciju, onda bi to mogla učiniti i Hrvatska.

Problema je previše, a niti jedna stranka nema kapaciteta za vladanje. Koalicija je potrebna za reformske preokrete. Vrkić kaže da bi trebalo zadržati kvalitetne ministre, a osvježiti novim ljudima koji nisu opterećeni prošlim mandatom. Smatra da bismo u toj sinergiji došli do kreativne snage i suradnje na strateškim stvarima. Ako ništa drugo, smanjujemo trošak novih izbora.

Ivo Josipović, predsjednik stranke Naprijed Hrvatska, smatra da je utopija vlada koju bi praktički podržavao cijeli Sabor.

– Čak i kad bi se dogovorili, ne mogu zamisliti kako bi funkcionirala ta vlada. Koliko god mi je Most simpatičan po plasiranju reformi, mislim da trebaju biti dovoljno odgovorni i opredijeliti se za jednu ili drugu stranu, ili pak za ponovljene izbore, kaže Josipović.

Neodgovoran stav

Mirela Holy, još uvijek predsjednica ORaH-a, smatra da je prijedlog Mosta nerealan i da provocira nove izbore. Oni pokazuju da nemaju nikakvu volju za provedbu reformi jer sada imaju instrument u rukama kojim bi mogli realizirati određene reforme, ali moraju izabrati jednu stranu. Na kraju krajeva, ako ta izabrana strana pokaže da nije za reforme, onda se mogu u toku mandata okrenuti drugoj strani. Dakle, ako se Most ne razbije, ići ćemo na nove izbore, kaže Holy. Smatra da je to neodgovorno od Mosta i da im nije stalo niti do reformi, niti do javnog interesa, nego samo do vlastitog rejtinga i političke koristi.

Dr. Tonči Kursar, docent Fakulteta političkih znanosti, kaže da Most pokušava neutralizirati SDP i HDZ. Most zanimaju gospodarstvo, financije, regionalni razvoj i poduzetništvo – sve ono gdje se okreće novac, a da se SDP-u i HDZ-u ostave čisti politički resori. Vjerojatno će nakon sedam dana HDZ i SDP opet odbiti prijedlog Mosta i neće preostati drugo nego novi izbori. Most od početka ide na taktiku da plaši dvije velike koalicije kako će jedna od koalicija ispasti iz igre i onda će Most odabrati onu drugu, kaže Kursar.

- Tako ih straše, prvi put smo se našli u takvoj situaciji da to radi grupacija od 15 zastupnika. Tako Most slabi HDZ i SDP. Kad bi takav prijedlog bio provediv, onda bismo dobili treću političku snagu u zemlji, kaže Kursar. (Z. DUKA)


Podijeli: Facebook Twiter