Prijedlog za rješenje krize eurozone na novom testu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Europska središnja banka (ECB) i njemačka središnja banka Bundesbanka ispituju zakonitost novog ECB-ovog programa kupovina obveznica posrnulih članica eurozone, pišu u utorak njemački mediji, ukazujući na moguću novu zapreku u nastojanjima da se okonča dužnička kriza.

Po pisanju njemačkog visokotiražnog lista Bild, koji ne iznosi pojedinosti vezane uz izvore informacija, odvjetnički timovi ECB-a i Bundesbanke ispituju koje iznose i rokove ugovori Europske unije dopuštaju za navedeni program kupovina državnih obveznica.

List dalje navodi da to znači da postoji mogućnost da se to pitanje uskoro nađe pred Europskim sudom pravde (ECJ), te dodaje kako ECB i Bundesbanka za takav scenarij žele osigurati pravni 'arsenal'.

U Bildu tumače te pripreme sporenjem oko toga krši li ECB-ov program kupovina obveznica zabranu iz europskih sporazuma o izravnom financiranju manjkova država članica.

Ni ECB ni Bundesbank nisu željeli komentirati napise u Bildu. Čelnik ECB-a Mario Draghi još je prilikom najave toga plana u prvoj polovini mjeseca kazao da je siguran da se njime ne krše europski propisi.

Članak 123 zabranjuje ECB-u da financira vlade zemalja članica.

ECB je tada objavio da je spreman kupovati neograničene iznose obveznica koje izdaju države članice pod uvjetom da podnesu formalni zahtjev za pomoć i ispune stroge pripadajuće uvjete. Jedini dužnosnik u ECB-u koji nije podupro taj program bio je Jens Weidmann, guverner Bundesbanka. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter