Prijedlog uređenja Muzila


Krajem ožujka prošle godine pulsko Gradsko vijeće je, uz suzdržanu oporbu, usvojilo smjernice za prostorno uređenje područja Muzil, koje su se sada posebno našle u žiži interesa tijekom javne rasprave o izmjenama i dopunama Generalnog urbanističkog plana (GUP) i Prostornog plana uređenja Grada Pule (PPU).

Predlagatelj smjernica je gradska uprava, koja prijedlog objašnjava kao otvaranje Muzila, koji više nikad ne bi bio zabranjena zona za građane. Također ovakvo planiranje objašnjava kao integriranje Muzila u tkivo grada, kako bi se omogućilo pokretanje održivog razvoja i nova radna mjesta.

Smjernice su proizašle iz uratka zagrebačkog Studija 3LHD. Prema prijedlogu, na Muzilu bi se osigurali hotelski kapaciteti, marine i golf igralište te javni sadržaji poput šetnice, kina, restorana, kafića, trgovina, muzej, prostori sportskih klubova, aquapark i drugo. Planira se maksimalno 2.500 jedinica smještaja, a tvrdi se da je broj postelja planiran na Muzilu mali u usporedbi s drugim turističkim naseljima.

Na poluotoku Muzil bi ostalo 88 posto zelene površine, no, od toga bi 23 posto činilo golf igralište od kojeg proizlazi najviše bojazni javnosti jer bi, kažu, donio nove ograde na Muzil. No, u planu se navodi da neiskorištene zelene površine nemaju ni parkovi milijunskih gradova te bi takav park bio prevelik teret za Pulu.

Obalna šetnica, pak, duga osam kilometra, planira se kao slobodna pješačka komunikacija oko cijelog obalnog pojasa Muzila s koje se stiže do svih sadržaja. (G. ROJNIĆ)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter