Prijedlog UPU-a Valalte inspekciji nije sumnjiv

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uredenja i graditeljstva okoncalo je nadzor nacrta prijedloga urbanistickog plana uredenja turisticke zone Valalta u Rovinju i utvrdilo da nema razloga za postupanje urbanisticke inspekcije prema prijavi koju je prije više od pola godine podnio Elvis Mujacevic, obiteljski predstavnik vlasnika nekoliko manjih parcela na podrucju obuhvata tog plana.

Štura obavijest više urbanisticke inspektorice Milice Anicic Šobat iz Odsjeka za inspekcijski nadzor strateških dokumenata prostornog uredenja, datirana 17. sijecnja, stigla je u srijedu na faks rovinjske gradske uprave.

- Ovo je znak da možemo nastaviti s procedurom donošenja tog plana koja je stala nakon javne rasprave okoncane pocetkom listopada prošle godine. Sada ce izradivac plana i Grad sastaviti izvješce u kojem cemo se ocitovati o svim primjedbama i prijedlozima istaknutim ili prispjelim tijekom javne rasprave, kazao nam je procelnik rovinjskog Odjela za prostorno i urbanisticko uredenje Ivan Begic.

- Nakon sumiranja javne rasprave slijedi utvrdivanje konacnog prijedloga plana za koji potom moramo dobiti suglasnost resornog ministarstva, odnosno Županijskog zavoda za prostorno uredenje te Konzervatorskog odjela. Na kraju ce gradonacelnik uputiti UPU Gradskom vijecu na donošenje, zakljucio je Begic koji nije htio spekulirati koliko ce sve to još potrajati.

Ipak, teško je ocekivati da ce oni koji su htjeli temeljem UPU-a nešto zidati ili dogradivati na Valalti to moci napraviti prije pocetka turisticke sezone.

Buduci da nam je poznato da je iz rovinjske gradske uprave urbanistickoj inspekciji tražena dokumentacija dostavljena još pocetkom listopada, pitali smo Begica kako komentira višemjesecno trajanje nadzora koje je završeno šturom obaviješcu. Kazao je da je to pitanje za inspekciju, ali da su vjerojatno temeljito procešljali cijeli prijedlog UPU-a jer su još u nekoliko navrata iz gradske uprave tražili dodatne dokumente i ocitovanja.

Elvis Mujacevic je prijavu o navodnim nepravilnostima i zahtjev za inspekcijskim nadzorom izrade UPU-a Valalte poslao Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uredenja i graditeljstva u drugoj polovici lanjskoga lipnja. Njegov zahtjev odnosio se na razne aspekte donošenja plana, ali i radove u režiji rovinjske tvrtke Valalta, koja na tom podrucju ima kamp i turisticko naselje, za koje je napomenuo da su preduhitrili sam plan, a neke su intervencije bile i na privatnim zemljištima, pa tako i na onom njegove obitelji.

Stoga je zahtjev bio adresiran i na urbanisticku i na gradevinsku inspekciju. Iako u prijavi nije specificirao, iz nje se da išcitati da se na urbanisticku inspekciju odnosi Mujacevicev zahtjev za provjerom poštuju li se sve zakonske procedure oko donošenja UPU-a Valalta te da li se Grad Rovinj ocitovao i odgovorio svim strankama u postupku ili ih ignorira i izbjegava odgovoriti u primjerenom roku, kako to nalaže Zakon o prostornom uredenju i gradnji.

- Da, moja je prijava više bila upucena gradevinskoj inspekciji zbog radova i intervencija u prostoru uz devastiranje okoliša i uzurpaciju zemljišta puno prije negoli se uopce krenulo u izradu UPU-a, ali sam bio i nezadovoljan što od gradske uprave nisam dobivao konkretne odgovore na moja pitanja i zahtjeve u vezi s izradom UPU-a, napomenuo je Elvis Mujacevic.

Pokušali smo jucer od inspektorice Anicic Šobat dobiti pojašnjenja njihove "odbijenice" Mujacevicu, ali morasmo je pitati preko glasnogovorništva Ministarstva. Odgovor cekamo.


Podijeli: Facebook Twiter