Prijedlog proračuna za 2013. još nije dovršen

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prijedlog proračuna za 2013. godinu trebao je već biti na sjednici Vlade idućeg tjedna i potom u Saboru, ali neće biti dotad dovršen. Ministar financija Slavko Linić ne uspijeva sa svojim ministrima pokrpati sve nedostatke, te će biti potrebno još konzultacija narednih dana da bi se dogovorio održivi budžet za iduću godinu.

"Bez dogovora, bolje rečeno, bez nove bitke sa sindikatima, nećemo se pomaknuti s mjesta", zaključak je dijela SDP-ovih članova Vlade koji su sa Linićem jučer proveli tri sata u sjedištu stranke na Ibleru "pretumbavajući" proračun, i kalkulirajući gdje se, i kako, još može uštedjeti. Na pitanje je li sastanak prošao burno, naši izvori kažu da nije, jer nitko ne drži glavu u pijesku, i svi su svjesni teške situacije, a čini se da Liniću za 2013. nedostaje još barem dvije ili tri milijarde kuna. "Čak i ako se uspijemo dogovoriti sa sindikatima, sigurno se neće moći ostvariti svi zacrtani projekti", kaže jedan od ministara.

- Pokušali smo vidjeti gdje smo i gdje se još može ušparati, no velik je problem to što 50 posto sredstava potrebnih za plaće čine regulirani koeficijenti, a još toliko razni dodaci iz kolektivnih ugovora. Osim dodatka na svaku godinu staža, tu su i dodatni dodaci na staž, pa na "vjernost", i drugi, neodrživi u ovakvom gospodarskom stanju. Bez dogovora sa sindikatima nećemo se moći mrdnuti s mjesta. To je veliki začarani krug, posebno kad su u pitanju zdravstvo i prosvjeta, socijala, kaže dio sudionika jučerašnjeg sastanka. (B. MRVOŠ PAVIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter