Prijedlog: Intendantu HNK-a Zagreb samo dva mandata

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na internetskoj stranici Ministarstva kulture, u odjeljku "Savjetovanje sa zainteresiranom javnošću", objavljen je Nacrt prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o kazalištima, ponuđen na raspravu - internetom.

Ako zanemarimo najvažniju novost, a ta je da se predlaže ulazak još jednog kazališta u sustav nacionalnih kuća - varaždinskog,  javnosti ostaju na raspravu izmjene, koje se uglavnom odnose na vođenje HNK-a Zagreb.

Naime, izmjenama i dopunama Zakona o kazalištu preciziraju se i određuju zadaće, ovlasti i obveze intendanta jedine (stvarno) nacionalne kazališne kuće, ali što je još važnije - pojednostavljuje se procedura izbora i imenovanja intendanta Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Prema prijedlogu koji će - ako bude usvojen - zaobići Grad u odlučivanju o intendantu, intendanta imenuje ministar, potvrđuje ga i razrješava Vlada, a djelovanje mu je ograničeno na dva mandata po četiri godine.

Ovakav prijedlog otvara mogućnost izmjena statuta ostalih nacionalnih kazališnih kuća u Hrvatskoj, kojima su osnivači gradovi Rijeka, Split, Osijek a izvjesno i Varaždin, da slična pravila, što se tiče trajanja mandata, uvede u statute ustanova u kulturi.

Dodatno se - prijedlogom Nacrta o izmjenama i dopunama Kazališnog zakona - uređuju ovlasti kazališnog vijeća, omogućava se veća fleksibilnost u angažiranju kazališnih umjetnika. Prijedlog Nacrta objavljen je u pdf format na stranicama Ministarstva, pa ga svi zainteresirani mogu proučiti, a internetsko savjetovanje otvoreno je do 17. veljače, do kada se primaju primjedbe na tekst Nacrta. (Svjetlana HRIBAR/NL)


Podijeli: Facebook Twiter