Prijedlog GUP-a za Sv. Katarinu-Monumente


U pulskom Circolu večeras je javno predstavljen prijedlog ciljanih izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana koji je preduvjet za izradu Urbanističkog plana uređenja Sv. Katarina - Monumenti.

Javno izlaganje održalo se kao sastavni dio javne rasprave na tu temu koja je započela 22. siječnja ove godine i okončat će se 5. veljače. Uvid u izmjene i dopune GUP-a zainteresirani mogu u ovih 15 dana dobiti u prostorijama Upravnog odjela za prostorno uređenje Grada Pule na Forumu 2, na 1. katu, radnim danom od 9 do 15 sati. Uvid je moguć i na internetskoj stranici Grada, www.pula.hr.

Na javnoj raspravi su govorili predstavnici izrađivača izmjena plana i predstavnici gradske uprave. Ukratko, izmjene se odnose na "šminkanje" postojećih granica raznih zona kao što su ona sportska, višenamjenska i turistička. Novim ciljanim izmjenama investitor predlaže izgradnju bazena, benzinske pumpe, biciklističke staze, novi lungomare. Najvažnija izmjena je ta da bi se površina marine povećalo s 13 na 20 hektara. Luka bi dobila državni značaj, a broj vezova u marini se ne bi povećavao.

Zanimljivo je da je za ovu javnu raspravu bilo svega 18 zainteresiranih te 11 predstavnika medija, osam izlagača, četiri predstavnika Grada i trojica redara.

Ova javna rasprava se u stvari odnosi na sjeverni dio pulske luke gdje bi se bivši vojni objekti i državno zemljište dalo u koncesiju u sklopu projekta Brijuni rivijera. Kao što je poznato, ovaj dio priobalja obuhvaća lokaciju nekadašnjeg vojnog kompleksa Monumenti i otok Sv. Katarina koji sada ulazi u dio državno-županijskog projekta Brijuni rivijera. Ove promjene GUP-a se odnose na izmjene prvotnog plana na temelju prijedloga investitora Danka Končara, odnosno njegove tvrtke Kermas Vod Četiri. Končar je predložio da u GUP uđe i izgradnja bazena te izmjene granica zone luke nautičkog turizma i zone turizma. (C. B. GALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter