Prije povećanja boravišne pristojbe treba urediti sustav

Ranko Ostojić (Arhiva GI)
Ranko Ostojić (Arhiva GI)

Turističko vijeće Turističke zajednice Istarske županije, koje predstavlja čitavo turističko gospodarstvo Istre, ne slaže se s predloženom Vladinom uredbom o povećanju boravišne pristojbe za 2018. godinu. Odluka je donesena na sjednici Vijeća 8. lipnja i bit će upućena nadležnima u sklopu javne rasprave koju je o predloženoj uredbi otvorilo Ministarstvo turizma.

Javna rasprava traje do 26. Prijedlog Uredbe o utvrđivanju visine boravišne pristojbe za 2018. predviđa povećanje iznosa boravišne pristojbe za jednu kunu u glavnoj sezoni te za pola kune u ostalom dijelu godine. Osim toga, značajno su povećani paušalni iznosi boravišne pristojbe koju plaćaju vlasnici ili korisnici plovila (nautičari).

- Prijedlog ove uredbe, kojom se prvi put u posljednjih 20-25 godina povećava iznos boravišne pristojbe, bez prethodne konzultacije s turističkim gospodarstvom, smatramo ishitrenim i nedovoljno argumentiranim. To je posebno važno s obzirom da turizam i ugostiteljstvo čine ključnu gospodarsku djelatnost Istre, kao i ostale povezane djelatnosti. Danas su jedne od rijetkih rastućih djelatnosti u Hrvatskoj koje iz godine u godinu pokreću nove investicije, a Istarska županija predvodnik je ovog značajnog ciklusa rasta ulaganja u turizam, stoji u obrazloženju odluke koju potpisuje župan Valter Flego, predsjednik Turističkog vijeća Istre.

Dalje podsjećaju da kvalitativne promjene u turizmu trebaju krenuti od aktualnih prioriteta kao što su, prije svega, problem turističkog zemljišta i smanjenje PDV-a u turizmu budući da Hrvatska ima jednu od najviših stopa PDV-a u Europi.

- Nažalost, u provedbi porezne reforme, turizam je "izvukao najdeblji kraj", a učinci toga ogledaju se u povećanju cijena usluge u ugostiteljstvu, a time i smanjenju konkurentnosti Hrvatske kao i smanjenju investicijskih ciklusa u turizam i ugostiteljstvo. U načelu, Istra se ne protivi povećanju boravišne pristojbe, međutim, jedinstven je stav da prvo treba urediti sustav, odnosno donijeti dugo najavljivan novi Zakon o turističkim zajednicama i novi Zakon o boravišnoj pristojbi, kojima bi se detaljnije precizirale aktivnosti svih u sustavu turističkih zajednica te utvrdila precizna, transparentnija namjena novca prikupljenog od boravišne pristojbe, stoji u odluci Turističkog vijeća koje među prioritete svrstava i provedbu nadzora nad obračunom, naplatom i uplatom boravišne pristojbe na državnoj razini, uz rješavanje problema nenaplaćene boravišne pristojbe. (D. PALIBRK)





Podijeli: Facebook Twiter