Prije kamera u autobusima trebalo je riješiti klimu


"Snimaju nas u bankama, trgovinama, na ulicama, a odnedavno i u autobusima. Još malo pa će nas početi snimati u zahodima", bio je prvi komentar na koji smo naišli tijekom vožnje u autobusu javnog gradskog prijevoza u namjeri da saznamo što građani misle o postavljanju kamera u Pulaprometove autobuse.

Odlučili smo se za liniju prema Verudeli i Vidikovcu jer je ta linija tradicionalno najopterećenija i autobusi su uvijek krcati pa smo se vrlo brzo upoznali s mišljenjem građana.

Dvojica putnika s kojima smo na početku razgovarali bili su protiv postavljanja kamera, te su nam pojasnili da se osjećaju kao da im je oduzeta privatnost jer se prati svaki njihov pokret. Vele nam da se gradskim autobusom voze svakodnevno i da im je jasno da pojedinci uništavaju sjedišta i rukohvate, no tvrde da se taj problem neće riješiti kamerama.

- Netko tko želi napraviti štetu, uvijek može rukom prekriti kameru ili se okrenuti leđima. Takve se stvari rješavaju kućnim odgojem, a ne kamerama, rekli su nam požalivši se pritom na velike vrućine i konstantne gužve u autobusu. Ne razumiju zbog čega se nije prije postavljanja kamera riješio problem klime jer je u ljetnim mjesecima vožnja javnim gradskim prijevozom neizdrživa.

Vruć i sparni dan pokazao je sve nedostatke vožnje javnim gradskim prijevozom. Posebno u stražnjem dijelu, gdje je vladala nesnosna vrućina. K tome, bila je tolika gužva da su se ljudi međusobno gazili. Naravno da je to izazvalo veliko nezadovoljstvo te su se ubrzo mogli čuti svakojaki komentari i psovke. Pogotovo kada bi vozač autobusa zbog neodgovornih vozača osobnih automobila morao naglo zakočiti.

- Situacije kada nam vozači presijeku put ili izlijeću sa sporednih cesta, vrlo su česte. Svakodnevne. Također, veliki problem su nam parkirani automobili na autobusnim stajalištima pogotovo ako vozimo invalide, koji onda ne mogu izaći, pojasnio nam je vozač.

U tako kratko vrijeme uvjerili smo se da je vozač zapravo ublažio svakodnevnu situaciju jer je stanje na terenu daleko gore. Izgledalo je kao da vozači automobila uopće ne poštuju prednost prolaska autobusa pa je vozač autobusa često morao kočiti i prilagođavati se. Sve je to s njegove lijeve strane budno pratila kamera koja je ondje postavljena da bi pratila reakcije vozača te plaćanje dnevnih karata. Vozač s kojim smo razgovarali nije imao ništa protiv postavljanja kamera iako je napomenuo da misli da se time narušava njegova privatnost. Međutim, veli da se nada da će, bez obzira na to, kamere pomoći u sprječavanju uništavanja buseva i neugodnih situacija poput padova izazvanih naglim kočenjem ili pak fingiranja padova kojima je cilj izvlačenje novca iz Pulaprometa. (Nera SOFTIĆ; snimio Manuel ANGELINI)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter