Prije 70 god. u šumi Podlom strijeljano osam mladića

van Poropat  (G. ČALIĆ ŠVERKO)
van Poropat (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Osam mladih života odjednom bilo bi mnogo i za neki velegrad, a Lanišće je samo malo kraško selo. Tako je mr. Božo Jakovljević, opisao zlu sudbinu koja je tijekom Drugog svjetskog rata zadesila to mjesto na Ćićariji. Prije ravnih sedamdeset godina, 8. listopada 1943., nacisti su tijekom poznate Rommelove ofenzive u šumi iznad Lanišća strijeljali osam mladih žitelja.

Upravo je Jakovljević zaslužan da je 14. siječnja 1966., nakon 23 godine medijske šutnje o tzv. podlomskim žrtvama, mjesto ubojstva osam laniških mladića prezentirano javnosti kada je u Glasu Istre objavio članak pod naslovom: "Pozdravite ovu svetu zemlju..." u kojem opisuje taj događaj. Pritom navodi da se na mjestu tragedije nalazi drveni križ s aluminijskom pločicom i natpisom: "O, vi sretni svi koji prolazite putem mimo našeg puta Kalvarije, okrenite oči vaše i pogledajte naše mjesto Golgote. Pozdravite ovu zemlju svetu koja je namočena našom mučeničkom krvlju najboljih laniških sinova".

Tekst je napisao Mate Žmak Matešić, inspiriran poznatim epigramom/distihom grčkog pjesnika Simonida kojeg je spjevao u čast Spartancima palim u bitci u Termopilskom klancu. Zato će dvije godine kasnije, pišući opet u Glasu Istre (26. veljače 1968.) o podlomskim žrtvama Jakovljević to mjesto nazvati "istarskim Termopilama". Tada je istaknuo i da je spomenik u Podlomu, koji je uređen bez pomoći društvenopolitičkih organizacija, vrlo lijep, ali za njega znaju samo stanovnici Lanišća i okolnih zaselaka.

Iako se nalazi svega stotinjak metara dalje od ceste, nedostaje oznaka koja bi putnika namjernika upozorila na mjesto gdje je među borovima rafal prekinuo osam života laniških omladinaca samo zato što su slušali moralne zakone svoje zemlje i što su je jako voljeli.

Spomenik je podignut inicijativom i zajedničkom akcijom domaćih i u Rijeku iseljenih Lanišćana 1. svibnja 1966.

Nešto kasnije pokraj u kamenu zidanog spomenika uzdignut je veliki metalni križ. Na spomenik je postavljena keramička ploča s fotografijama mladića i brončana tabela izlivena u riječkom 3. maju. Na njoj su ispisana imena ubijenih laniških mladića i tekst nalik na raniji: "Danas dok je svaka sloboda san, a ljubav do rodne grude zločin, mi radi te ljubavi, na tom mjestu, polažemo naše mlade živote. Braćo, svi koji prolazite putem mimo naše Golgote, pozdravite ovu zemlju svetu, koja je namočena mučeničkom krvlju najboljih laniških sinova". (G. ČALIĆ ŠVERKO)

VIŠE ČITAJTE U PRILOGU ISTRA PLUS U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter