Prije 55 godina počela turistička priča Medulina

Nekadašnji članovi Turističkog društva Medulin Petar Bertanjo i Vladislav Lorencin i direktor TZ-a Aldo Dobrovac (D. ŠTIFANIĆ)
Nekadašnji članovi Turističkog društva Medulin Petar Bertanjo i Vladislav Lorencin i direktor TZ-a Aldo Dobrovac (D. ŠTIFANIĆ)

Ove godine navršava se 55 godina od osnivanja Turističkog društva Medulin, čiji je sljednik današnja Turistička zajednica. Grupa entuzijastičnih Medulinaca 1958. godine osnovala je društvo, a s prvim novcem koji su tada dobili od Skupštine Općine Pula izgradili su sanitarni čvor u današnjem kampu Medulin, tadašnjem dječjem kampu.

Slijedila je borba za dobivanje dijela kampa za turiste, a od prihoda je 1968. osnovano poduzeće Medulinska Rivijera. U nekoliko narednih godina izgrađeni su hoteli, zabavni centar, asfaltirana je cesta od Pule do Medulina, izgrađena benzinska crpka, pošumljena Vižula.

Turistička zajednica namjerava u travnju obilježiti ovaj jubilej izložbom dječjih radova škole Mate Demarina te starih fotografija Medulina i domjenkom na kojem će se dodijeliti priznanja članovima nekadašnjeg Turističkog društva. Ovim putem TZ poziva sve mještane koji imaju stare fotografije iz tog doba da ih posude kako bi bile izložene na izložbi.

- Sjećam se da su tada, dok nije bilo kampa za turiste, oni dolazili i kampirali na mjestu današnje recepcije. Borba za otvaranje kampa turistima trajala je 15 godina, ali smo na kraju uspjeli, rekao je Vladislav Lorencin, jedan od tadašnjih entuzijasta. (T. GRBIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter