Prije 22 godine osnovani rovinjski Fortunali

Drago Pulić, Romeo Matošević, Miroslav Kos (N. O. R.)
Drago Pulić, Romeo Matošević, Miroslav Kos (N. O. R.)

U povodu dvadeset i druge godišnjice formiranja 119. brigade, koja se obilježava 7. rujna, a čine je tri bataljuna - labinski, pulski i rovinjski Fortunali, danas je u Rovinju održana konferencija za novinare na kojoj je govorio ondašnji zapovjednik drugog bataljuna 119. brigade, a danas predsjednik Udruge dragovoljaca veterana Domovinskog rada ogranak Rovinj, Drago Pulić.

Pulić je podsjetio na ratni put Fortunala, istaknuvši da je kroz bataljun prošlo tristotinjak vojnih obveznika, koji su u petogodišnjem razdoblju izvršavali zadatke na ličkom ratištu.

- Iako pod teškim uvjetima, sve smo zadatke uspješno izvršili, a  pravo lice brigade pokazali u redarstvenoj akciji Oluja, istaknuo je bivši zapovjednik. Dodao je da su upravo dobra organiziranost i priprema rezultirale činjenicom da rovinjska postrojba nije imala ljudskih žrtava.

- Nije bilo jednostavno uputiti se u rat, oprostiti od svojih najmilijih, poglavito u trenucima kada su pale mnoge žrtve, među kojima i prva žrtva 119. brigade u sastavu I. pulskog bataljuna, naš Rovinjac Tomislav Brstilo. Njegova pogibija snažno je utjecala na opće stanje morala u postrojbi, no uspješnim je vojno stručnim i psihološkim radom, postrojba 2. veljače 1992. godine krenula put Otočca.

Prvi prelazak Velebita prema Lici i sučeljavanje sa stanjem na terenu - spaljenim kućama i devastiranim objektima bio je šok. Međutim, znali smo da povratka nema, naveo je, među ostalim iz dnevnika ratnog puta Fortunala, Drago Pulić. Naglasio je i da je 119. brigada izuzetno dobro obavljala zadane joj zadatke, da je poginulo sedam boraca, među kjima je i  Rovinjac Tomislav Brstilu, kojem će Fortunali sutra, kao i za svake obljetnice, na grobu i podno centralnog križa zapaliti svijeću i položiti vijence.

Na pitanje kako danas žive pripadnici Fortunala, odnosno kako on kao zapovjednik gleda na aktualna događanja u Vukovaru i skidanje ćiriličnih ploča, Pulić je istaknuo da je Vukovar grad stradalnik, u kojemu su se dogodili nečovječni zločini.

Smatram i vjerujem da će nove generacije i pametna politika doprinijeti rješavanju problema te stvoriti uvjete da svi žitelji Vukovara budu zadovoljni. To je uspjelo Istri, u kojoj su suživot i tolerancija imperativ, pa ne vidim razloga da se isto ne dogodi i u Gradu heroju, odgovorio je zapovjednik. -Dragovoljci Domovinskog rata obranili su ono što su borci  Drugog svjetskog rata stvorili, pa se s jednakom pažnjom i prema jednim i drugima treba ophoditi, rekao je nekadašnji zapovjednik 2. bataljuna 119. brigade Drago Pulić. (N. O. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter