Prije 20 godina razminiran pulski aerodrom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U povodu obilježavanja 20. obljetnice završetka razminiranja pulske zracne luke i njene predaje na upravljanje tadašnjoj Opcini Pula zamjenica gradonacelnika Vera Radolovic primila je u ponedjeljak u komunalnoj palaci sudionike akcije razminiranja i predstavnike Hrvatskog casnickog zbora Istarske županije.

Uz zahvale za sve što su ostavili Puli i gradanima cijele Istre u zalog, Radolovic je rekla da se ovakvih obljetnica treba primjereno prisjetiti da se žrtve koje su tada pale ne bi zaboravile. Podsjetila je da su u akciji razminiranja, jedinstvenoj u svijetu, nažalost stradala cetvorica pirotehnicara - Stevo Grbic, Dušan Bulešic, Vicalj Marjanovic te Marijan Vinkovic.



U višemjesecnoj akciji razminiranja, podsjetio je brigadir i predsjednik Hrvatskog casnickog zbora Istarske županije Ljubomir Cerovac, koji se tada nalazio na celu grupe za razminiranje poletno-sletne te rulne staze, pregledano je 4.500.000 cetvornih metara površine, 368 objekata, 600 šahtova, 79 kilometara putova, 61 kilometar cjevovoda i kanalizacije te je pritom uklonjeno oko tri tisuce razlicitih mina i deaktivirano 47 raznovrsnih upaljaca.

Posebno je zahvalio Uljaniku, njegovom tadašnjem vodstvu i radnicima, koji je su im bili logistika te projektirali i izradivali alat i strojeve kojima su pretraživali i razminirali teren. Ukupno je, kako je naveo, sa zracne luke izvuceno cak deset tona eksploziva, od cega je osam tona spašeno.

Prijemu su i Slobodan Buršic, Marcelo Trošt, Romano Radetic te nacelnik opcine Ližnjan Srecko Ševrlica, na cijem se podrucju sada nalazi pulski aerodrom.


Podijeli: Facebook Twiter