Prije 107 godina Kaldirci dobili hrvatsku školu

U ovoj je zgradi u Kaldiru 15. studenog 1906. otvorena škola Družbe sv. Ćirila i Metoda
U ovoj je zgradi u Kaldiru 15. studenog 1906. otvorena škola Družbe sv. Ćirila i Metoda

Nova družbina škola u Kaldiru otvorila se dne 15. t. m. - javila je Naša sloga s nadnevkom 22. novembra 1906. Davno su se prije žitelji ovog kraja obraćali Družbi sv. Ćirila i Metoda s molbom da pomogne otvaranje škole u Kaldiru, ali, piše Naša sloga, nije bilo sredstava.

Zauzimanjem obitelji Bertoša i Božić u Lazama, nedaleko od Kaldira, osnovana je 1903. podružnica Družbe sv. Ćirila i Metoda koja se ustrajno zalagala za otvaranje škole, dakako na hrvatskom jeziku. Družba je, na čelu s braćom Josipom i Antunom Božićem, nakon tri godine zalaganja, truda i skupljanja dobrovoljnih priloga po zabavama koje su se često održavale u Lazama osigurala znatan dio novca za otvaranje škole.

"Ujutro skupila se vesela djeca uz svoje roditelje i druge pučane pred školom. U to nadošli i mnogi gostovi iz oprtaljske, vižinadske i pazinske obćine. Vriedna učiteljica gčna. Kragora svrsta povjerenu joj djecu i povorka sva krene u crkvu, koja se dupkom napuni. Mjestni svećenik vlč. g. Fabijanić praćen od svog crkvenog zbora odpjeva Veni Creator i svečanu sv. misu, a nakon toga povrati se sva povorka opet školi. Školska prostorija nalazi se u udobnoj i urednoj kući čestitog g. Marka Laganisa. Dvoranica bila je okićena zelenilom i cvijećem, a lijepi i krasni dan nadopunjavao je njezin veseli izražaj. Ali bila je malena, da prihvati toliki puk. Svrstali se dakle i odrasli i školska djeca pred školom. U sredinu stupi g. Bertoša, te kao predsjednik podružnice pozdravi prisutne koji se pridružiše njihovom i narodnom slavlju. Iza njega progovori prisutnim kao družbin odaslanik g. dr. D. Trinajstić i preda školu svojoj svrsi", izvijestila je Naša sloga.

U školu su bila upisana 74 učenika, iako ih je za školovanje bilo više, ali prostorija u kojoj se održavala nastava nije mogla primiti veći broj. Stoga su Kaldirci počeli skupljati sredstava za gradnju nove škole. Nakon što su učenici krenuli na nastavu uzvanici su se okupili u Laganisovoj kući gdje su uz "tečnu hranu i izvrsnu kapljicu zavladale domoljubne zdravice", a na prijedlog župnika Fabijanića skupljeno je 80 kruna za Družbu sv. Ćirila i Metoda u Lazama.

U Laganisovoj je kući škola djelovala do 1934. kada je izgrađena nova zgrada. (Napisao i snimio M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter