Prijavljeni casnik broda i zapovjednik ribarice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Lucka kapetanija Pula podnijela je Opcinskom državnom odvjetništvu u Puli kaznenu prijavu protiv drugog casnika palube malteškog broda „Joerg N", dugog 90 metara, koji je 1. studenog ove godine u 1.20 sati udario usidreni ribarski brod "Golub" oko pet nautickih milja jugozapadno od Pule nakon cega je ribarica potonula, izvijestila je glasnogovornica Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Marina Halužan po završetku istrage o pomorskoj nesreci iz koje su osmorica ribara jedva izvukla živu glavu.

Istragom je utvrdeno da je 1. studenog u 1.20 sati kao odgovorni casnik straže na zapovjednickom mostu Filipinac Topino Cordova nije obavljao primjereno izvidanje prema prevladavajucim okolnostima i stanju radi potpune procjene situacije, te stoga nije uocio da je došlo do rizika sudara, a niti je poduzeo radnje kojima bi se sudar izbjegao. Zbog navedenih propusta udario je brodom kojim je upravljao o usidreni ribarski brod, koji je zbog oštecenja nakon toga potonuo na morsko dno.

Time je 32-godišnji Filipinac postupio suprotno Pravilniku o izbjegavanju sudara na moru. Kaznena prijava podnesena je sukladno clanku 272. Kaznenog zakona protiv drugog casnika palube kao osobe koja je izazvala prometnu nesrecu u kojoj je prouzrocena materijalna šteta velikih razmjera, stoji u priopcenju Ministarstva. Kazneni zakon je za to kazneno djelo propisao zatvorsku kaznu u trajanju od najmanje šest mjeseci do najviše pet godina.

Iducih dana inspektor sigurnosti plovidbe Lucke kapetanije Pula pokrenut ce i prekršajni postupak protiv osumnjicenika 67-godišnjeg Rade Palaškova iz Labina, zapovjednika ribarskog broda "Golub", dužine 22,5 metara, zbog isplovljavanja bez minimalnog broja strucno osposobljenih clanova posade, neodržavanja straže na usidrenom brodu i nepoduzimanju radnji kojima se mogao izbjeci sudar na moru.



Time je postupio suprotno Pomorskom zakoniku, Pravilniku o izbjegavanju sudara na moru te Pravilniku o obavljanju poslova i održavanju straže clanova posade na pomorskim brodovima trgovacke mornarice Republike Hrvatske.

Prema pricama osmorice ribara, podsjetimo, plivarica "Golub" bila je vrlo dobro osvijetljena kada je u nju udario 90-metarski malteški brod, a potonula je, kazali su, u roku od minute. Oni su se uspjeli spasiti zahvaljujuci prisebnosti i brzoj reakciji, ali i sreci: nakon udarca, koji ih je probudio, doslovce su se u roku od 40 sekundi svi izašli na palubu, privukli kaic i ukrcali se unutra polugoli i bosi, te nekako - nakon sat vremena - doploviti do pulske Bunarine, doduše pothladeni i u šoku.

Brod koji ih je udario nastavio je ploviti bez zaustavljanja, ali je nacionalna središnjica za uskladivanje traganja i spašavanja na moru ustanovila da se radi o brodu "Joerg N", kontaktirala ga i dala mu nalog da proslijedi prema luci Rijeka, gdje je ovaj ionako plovio.


Podijeli: Facebook Twiter