Prijavljen zbog sakupljanja sekundarnih sirovina

Arhiva/Ilustracija
Arhiva/Ilustracija

Radi sakupljanja i prijevoza sekundarnih sirovina bez potrebitih odobrenja, policija će protiv 35-godišnjeg hrvatskog državljanina podnijeti odgovarajuću prijavu, odnosno obavijest nadležnom tijelu.

Naime, policijski službenici su jučer oko 17 sati, u mjestu Đuba na području Umaga, zaustavili teretni automobil Mercedes, novogradiških registracijskih oznaka, kojim je upravljao 35-godišnjak. U tovarnom prostoru automobila nalazila se veća količina otpadnog materijala i sekundarnih sirovina, a obavljenim provjerama utvrđeno je da muškarac nema potrebito odobrenje za sakupljanje i prijevoz otpada, kao i da mu je vozačka dozvola istekla.

Zbog sumnje da je 35-godišnjak počinio prekršaje iz Zakona o održivom gospodarenju otpadom, policija će podnijeti obavijest nadležnom tijelu Ministarstva zaštite okoliša i prirode, dok mu je radi počinjenja prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, izdan prekršajni nalog.

Policijska uprava istarska upozorava građane da sukladno odredbama članka 84. Zakona o održivom gospodarenju otpadom, pravna i fizička osoba-obrtnik može započeti i obavljati djelatnost sakupljanja otpada postupkom sakupljanja otpada i interventnog sakupljanja otpada te djelatnost oporabe, zbrinjavanja ili druge obrade otpada, nakon što ishodi odgovarajuću dozvolu. Zahtjev za izdavanje dozvole podnosi se nadležnom upravnom tijelu, a za područje Istre to je nadležni upravni odjel u Istarskoj županiji koji se bavi zaštitom prirode i okoliša. Što se tiče prijevoza otpada, pravna ili fizička osoba-obrtnik može obavljati djelatnost prijevoza otpada ako je upisana u očevidnik prijevoznika otpada, a prilikom prijevoza otpada, prijevoznik je dužan imati propisanu dokumentaciju o otpadu kojeg prevozi.


Podijeli: Facebook Twiter