Prijavite štete od suše!

Stvarne razmjere štete od suše tek treba procijeniti tročlano povjerenstvo (M. MIJOŠEK)
Stvarne razmjere štete od suše tek treba procijeniti tročlano povjerenstvo (M. MIJOŠEK)

Pulski poljoprivrednici do kraja mjeseca mogu prijaviti štetu nastalu na njihovim usjevima zbog suše. Naime, gradska je uprava proteklog tjedna pozvala oštećene građane na prijavu štete te će im, nakon što stručno povjerenstvo procijeni stvarne razmjere oštećenja, isplatiti novčanu pomoć iz proračuna.

- Za prijavu štete od elementarne nepogode javilo nam se šest osoba, koje smo uputili u daljnji proces. Štetu je do sada prijavila samo jedna gospođa s Velog Vrha koja ima maslinik. Sama je procijenila da šteta iznosi tri tisuće kuna. No, tek očekujemo prijave budući da rok za prijavu ističe idući petak 31. kolovoza. Stručno povjerenstvo će potom 10. rujna izaći na teren i obići prijavljene lokacije. Tek onda ćemo moći reći nešto više o tome kolika je šteta. Ne očekujemo veliki odaziv jer Grad Pula i nema puno poljoprivrednih zemljišta, rekao je pročelnik Upravnog odjela za opću upravu i financije Grada Pule Danijel Ferić.

Novac neće ići iz proračuna

Tročlano povjerenstvo, kako je pojasnio, sačinjavat će agronomi i ekonomisti, a predviđeno je da će stvarnu štetu utvrditi do 30. rujna. Ferić predviđa da bi, ako bude malo prijava, stvarnu štetu mogli utvrditi i ranije. Povjerenstvo će svoju procjenu proslijediti gradskom Povjerenstvu za procjenu šteta od elementarnih nepogoda, koje će zatim rješenje proslijediti istoimenom županijskom povjerenstvu, s obzirom na to da je istarski župan Ivan Jakovčić 10. kolovoza proglasio elementarnu nepogodu.

- Novac za štete uzrokovane sušom nije predviđen u gradskom proračunu, ali smo predvidjeli novac iz rezerve namijenjen za nepredviđene slučajeve, kaže Ferić.

Štete pretrpjele sve kulture

Pulsko poljoprivredno poduzeće Agroprodukt, kao jedno od onih koji imaju poljoprivredno zemljište na području grada Pule, štete će prijaviti i to u svim općinama i gradovima u kojima ima usjeve, pa tako i na pulskom području. Upravo na ovom pulskom području posjeduje ratarske usjeve, žitarice, breskvik, vinograde i povrtne kulture poput industrijske rajčice, lubenice i dinje.

  - Štete ćemo prijaviti, ali još ne možemo procijeniti kolike su. Povjerenstvo će dati zadnje mišljenje kad izađe na teren. Štete od suše su nastale manje-više na svim kulturama, posebice na voću te djelomice povrću, rekao je direktor Agroprodukta Aleksandar Bašić-Palković.

A upravo zbog suše i berba grožđa započet će ranije, baš kao i u ostalim dijelovima Istre. Berbu crnih sorti, poput merlota, Bašić-Palković planira dva do tri tjedna ranije nego prijašnjih godina - moguća je, kaže, već sljedeći tjedan. (Ana ŠIMIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter