Prijavite štete od poplava

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbrajaju se štete nastale uslijed katastrofalnih poplava koje su prije nekoliko dana najviše pogodile Umag, Novigrad, Buje i Brtoniglu. Definitivno najvecu štetu pretrpio je Umag o cemu svjedoce i prve grube procjene povjerenstva koje na terenu snima stanje.

Umaški dogradonacelnik Mauro Jurman veli da je zasad utvrdeno da šteta iznosi 50-ak milijuna kuna. Od tog iznosa šteta nastala u kucanstvima iznosi cak 40 milijuna kuna, dok se 6,5 milijuna kuna odnosi na uništenu komunalnu infrastrukturu i oštecenja na gradskim objektima.

Poljoprivrednici su pretrpjeli štetu od pola milijuna kuna, dok 3 milijuna kuna iznosi šteta za gospodarske objekte poput skladišta i tvrtki. Svjesni opasnosti od kiša koje su najavljene za vikend, predstavnici Grada Umaga u cetvrtak ce održati sastanak s djelatnicima Stožera za zaštitu i spašavanje

Dogradonacelnik je najavio i sjednicu gradskog Vijeca na kojoj ce se donijeti odluka o oslobadanju placanja komunalne naknade za gradane koji su pretrpjeli štete kao i oslobadanje poreza na tvrtke cija se sjedišta nalaze u kriticnim podrucjima.

Procjenjuje se da je podrucje Novigrada pretrpjelo štetu od 10-ak milijuna kuna. Novigradski gradonacelnik Anteo Milos veli da se oko 30 posto tog iznosa odnosi na štete u kucanstvima i na poljoprivrednim površinama dok se ostatak odnosi na vrtic, Dom umirovljenika, sportsku dvorane, školu i nogometno igralište.

I na razini Novigrada je formirano povjerenstvo koje na terenu utvrduje stanje. Potom slijedi detaljno popisivanje šteta na terenu koja mogu trajati 60 do 90 dana, a potom država odlucuje hoce li i koliko sredstava izdvojiti za nadoknadu štete. Vec sada je izvjesno da bi prve konkretne iznose stanovnici eventualno mogli dobiti tek iduce godine.

Grad Novigrad pozvao je gradane da prijave štete na brojeve telefona 757-055, 757-068 i 758-422.

Prve neslužbene procjene imaju i Buje. Gradonacelnik Edi Andreašic veli da se zasad radi o 8,8 milijuna kuna. Veli da su štetu prijavili i korisnici 21 poslovnih prostora, a najvecu štetu pretrpjela su granicna naselja Škrile, Mlini, Bužini i Škudelin.

- Predstavnici Hrvatskog vodovoda i Hrvatskih cesta takoder ce napraviti uvid u stradala podrucja, buduci da su velike štete nastale i na podrucju državnih, lokalnih i županijskih cesta, rekao je Andreašic, apelirajuci na gradane da i sami prijavljuju.

Nacelnik Opcine Brtonigla Dorijano Labinjan veli da ce prve procjene imati za nekoliko dana. I u Brtonigli pozivaju gradane da se jave u opcinu i prijave štetu koju su pretrpjeli.

Nakon što je župan Ivan Jakovcic za podrucje Brtonigle proglasio elementarnu nepogodu, ocekuje se da ce do kraja tjedna to uciniti i za Novigrad, Buje i Umag.


Podijeli: Facebook Twiter