Prijavite se u školu odvikavanja od pušenja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Put odvikavanja od pušenja ne mora biti težak i kompliciran. Ako želite pokušati ili već dulje vrijeme razmišljate da prestanete pušiti, tada se slobodno uključite u školu odvikavanja od pušenja koju organizira Udruga Institut. Škola odvikavanja od pušenja će vas osnažiti i pomoći da planirate, pripremite i sprovedete odvikavanje.

Naučit će vas koja sve sredstva možete upotrijebiti kako bi vam olakšali prestanak te kako možete spriječiti opasnost da ne dođe do recidiva tj. do ponovnog početka pušenja. Škola odvikavanja od pušenja provoditi će se u ciklusima. Svaki ciklus traje pet dana za redom. Kako doznajemo, škola će se održavati u Rojcu u večernjim satima, a provodit će se u grupama od po deset polaznika. Kotizacija je minimalna i iznosi 50 kuna. Prijaviti se možete na brojeve telefona 098/385-718 i 098/ 367-317 te putem mail adrese [email protected].

Program škole nepušenja traje pet dana za redom. Svaki dan ima svoj program i plan rada te svrhu. S polaznicima se nalazi mjesec dana nakon završetka škole. Nakon tri mjeseca se opet nalazi s polaznicima, pa opet nakon 7, 14, 30, 90, 180, 270 dana i napokon 365 dana.

- Riječ je o novom projektu naše udruge, u kojem nas kao mentor vodi doktorica Anđela Počekaj, a koja je godinama vodila ovakvu školu, navala nam je Varja Bastiančić iz Udruge Institut dodajući da će njihov tim, one koji prođu školu, kroz godinu dana pratiti i voditi na putu i biti neprestana podrška u prestajanju pušenja. Inače, prvi ciklus počinje 24. studenog i traje do 28. studenog. Drugi kreće 15. prosinca, a u 2015. godini škola će trajati od 26. do 30 siječnja. Ako vam treba dodatni motiv da pustite cigarete evo nekoliko benefita koje donosi prestanak pušenja - unutar 20 minuta krvni tlak i puls se vraćaju u normalu, nakon osam sati razina nikotina i ugljičnog monoksida se smanjuje, a razina kisika se vraća na normalnu vrijednost, nakon 24 sata ugljični monoksid eliminira se iz tijela, pluća se počinju čistiti od katrana, nakon 48 sati u tijelu više nema nikotina, poboljšavaju se osjeti okusa i mirisa, nakon 72 sata disanje je olakšano i diže se nivo energije, nakon 2 do 12 tjedana poboljšava se cirkulacija, trčanje i hodanje lakše su podnošljivi, nakon 3 do 9 mjeseci kašalj, problemi s disanjem i učestale infekcije dišnog sustava djelomično ili potpuno prestaju, nakon jedne godine rizik od srčanog udara pada za 50 posto, a poslije 15 godina rizik od srčanog udara pada na razinu osobe koja nikada nije pušila. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter