Prijavite rakiju, kazne su velike

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zakon o trošarinama koji je stupio na snagu 1. sijecnja ove godine uveo je niz obaveza proizvodacima rakija, pa i kategoriju malog proizvodaca jakog alkoholnog pica. To su one osobe koje proizvode za vlastite potrebe, i to u kolicini koja ne prelazi 20 litara cistog alkohola godišnje, dakle otprilike do 40 litara rakije.

Svi mali proizvodaci dužni su prijaviti carinarnici proizvodnju za vlastite potrebe i registrirati se u registar trošarinskih obveznika. Pri tome nije presudno je li takva osoba ujedno i vlasnik kotla za pecenje alkohola, vec tko je vlasnik tvari iz koje se proizvode alkoholna pica (dropa, voca i slicno), doznajemo od procelnika.

Do 31. sijecnja mali su proizvodaci dužni platiti trošarine za proteklu godinu u paušalnom iznosu. Za kotao zapremine od 40 do 100 litara paušal iznosi 100 kuna, a za kotao veci od 100 litara 200 kuna.

U slucaju da ukupna proizvodnja za vlastite potrebe prijede 20 litara cistog alkohola godišnje po domacinstvu, proizvodac je dužan, uz iznos godišnjeg paušala, platiti trošarinu.

Po litri cistog alkohola trošarina iznosi 53 kune i obracunava se na razliku proizvodnje preko dopuštenih 20 litara cistog alkohola. Dvadeset litara cistog alkohola odgovara kolicini od 50 litara rakije s volumnim udjelom cistog alkohola od 40 posto. Dakle, trošarina se placa na alkohol iz više od 50 litara rakije.

Mali proizvodac jakog alkoholnog pica dužan je podnijeti nadležnoj carinarnici godišnje izvješce o ukupno proizvedenoj kolicini pica za vlastite potrebe, zapremini kotla i obracunatoj trošarini. Izvješce podnosi na propisanom obrascu, do 20. sijecnja tekuce godine za proteklu godinu.

Oni koji ne namjeravaju proizvoditi jaka alkoholna pica mogu od nadležne carinarnice zatražiti pecacenje kotla, i tada nisu u obvezi obracunati i platiti trošarinu. Takav zahtjev može se podnijeti carinarnici najkasnije do 31. sijecnja tekuce godine, dakle unaprijed, pa je ova informacija posebno važna zbog sljedece godine.

"Isticemo da malim proizvodacima prodaja alkoholnih pica nije dopuštena. Oni koji namjeravaju prodavati dužni su ishoditi status ovlaštenog držatelja trošarinskog skladišta-proizvodaca ili status proizvodaca izvan sustava odgode", kaže Dean Ivandic, procelnik Carinarnice Pula.

Na podrucju nadležnosti Carinarnice Pula, koja ukljucuje gradove i opcine Istarske županije, do danas je prijavljeno 459 malih proizvodaca jakog alkoholnog pica s 448 kotlova u vlasništvu, doznajemo od Ivandica. (Jasna ORLIC)

Prijavljeno 18 prekršaja

Nakon nadzora na terenu u prethodnih devet mjeseci pulska carinarnica prijavila je ukupno 18 prekršaja s osnove nezakonite proizvodnje ili prometa jakih alkoholnih pica koji se odnose na fizicke osobe.

Rad bez prijave za upis u registar trošarinskih obveznika smatra se neovlaštenom proizvodnjom jakih alkoholnih pica. Proizvodac može biti kažnjen kaznom od 2.000 do 10.000 kuna. Istu kaznu može dobiti i pri nepodnošenju godišnjeg izvješca ili neplacanju godišnjeg paušala.

Više informacija u Carinarnici Pula
Detaljnije upute zainteresirani proizvodaci alkoholnih pica iz Istarske županije mogu dobiti od pulske carinarnice radnim danom od 7.30 do 15.30, na adresi Riva 8, Pula. O ovoj temi mogu se informirati i putem web-stranica Carinske uprave www.carina.hr.


Podijeli: Facebook Twiter