Prijavite "ljekarne" koje ne obavljaju tu djelatnost!

Ilustracija (P. FABIJAN)
Ilustracija (P. FABIJAN)

Trgovina koja nema dozvolu za opskrbu građana lijekovima, za što treba proći vrlo složen regulatorni postupak pri Ministarstvu zdravlja i Hrvatskoj ljekarničkoj komori, ne smije u svom nazivu sadržavati riječ "ljekarna".

U Hrvatskoj, međutim, sve je učestalije nedozvoljeno, lažno ili neprimjereno korištenje toga naziva, čime neki poduzetnici dovode korisnike svojih usluga u zabludu da je riječ o pravoj ljekarni. Pritom se isti poduzetnici žale na složenost i nepotrebnost "administracije i papirologije", želeći u jednom danu otvoriti tvrtke, a koriste se i tržišno napadnim metodama oglašavanja, što je u ljekarničkoj struci strogo zakonski regulirano, upozorili su jučer iz Hrvatskog farmaceutskog društva.

Ljekarnička djelatnost, pojašnjavaju, definirana je Zakonom o ljekarništvu kao javna služba za opskrbu i izradu lijekova te opskrbu građana medicinskim proizvodima. Obavlja se u ljekarnama u okviru mreže primarne zdravstvene zaštite, a smiju je obavljati samo magistri farmacije odnosno ljekarnici s fakultetskom izobrazbom te licencom za samostalan rad, upisani u registar pri Hrvatskoj ljekarničkoj komori.

Društvo farmaceuta već je neke prijave za lažno predstavljanje uputilo Ministarstvu zdravlja, proveden je inspekcijski nadzor prometa na malo lijekova i medicinskih proizvoda određenih specijaliziranih prodavaonica te im je zabranjeno korištenje naziva "ljekarna", i u varijacijama "specijalizirana ljekarna", "biljna ljekarna", "domaća ljekarna" i slično, kao i isticanje zelenog križa kao simbola ljekarne.

Primjera lažnog predstavljanja ima i na internetu, gdje se nude proizvodi preko "internet-ljekarni" ili savjeti "ljekarnika", ali i u nazivima prekvalifikacijskih programa i programa za obrazovanje odraslih. Pod sloganom, recimo, "postani farmaceut", nudi se stjecanje srednje stručne spreme, a farmaceutom odnosno magistrom farmacije postaje se tek nakon završenog višegodišnjeg fakultetskog obrazovanja.

- Ruši se povjerenje u struku, a namjerno dovođenje građana u zabludu i lažno predstavljanje može značiti i prijetnju našem zdravlju, poručuju iz Hrvatskog farmaceutskog društva. Uz napomenu da su za takve prekršaje predviđene zakonske kazne, pozivaju građane da im dojave ako netko u pravnom prometu posluje kao ljekarna i ističe zeleni križ na pročelju zgrade, a ne obavlja ljekarničku djelatnost. (D. Pa.)


Podijeli: Facebook Twiter