Prijavili se kao turisti pa se bavili kradama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Cetvero državljana Slovacke, jedan 29-godišnjak, dvojica 33-godišnjaka te jedan 35-godišnjak koji su se bavili provalama i kradama, uhiceno je proteklog petka u zajednickoj akciji policijskih postaja Porec i Umag, Policijske uprave primorsko-goranske te slovacke policije.

Kako je novinare izvijestio voditelj Odsjeka za izvještajnu analitiku i odnose s javnošcu Valter Opašic, cetvorka je boravila na podrucju Istre s namjerom da se bavi imovinskim kriminalom.

Slovacki državljani su u noci s 21. na 22. srpnja otkljucali turisticku agenciju Atlantis u Umagu, iz nje odnijeli metalni sef i na odlasku zakljucali vrata, rekao je Opašic i istaknuo da se na podrucju PU istarske dogodilo još slicnih kaznenih djela koja bi se mogla dovesti u vezu sa Slovacima pa se kriminalisticko istraživanje u tom smjeru i nastavlja.

Slovacki lopovi u Istri su bili prijavljeni kao turisti, i to na podrucju Funtane, no umjesto klasicnim turistickim rekvizitima poput luft madraca i suncobrana bili su opremljeni sofisticiranom provalnickom opremom. Naime, policija je pretragom njihovih apartmana i automobila pronašla vecu kolicinu provalnickog alata, prijenosna racunala, radioprijemnike, odnosno radiostanice, te minijaturne kamere za snimanje prostorija.

Cetvorka je inace dobro poznata slovackoj policiji, rekao nam je njen casnik za vezu Radovan Kiselica. "Najprije su na Krku prošlog tjedna uhicena trojica slovackih državljana u dobi od 29, 33 i 37 godina nakon provale u obiteljsku kucu jedne 60-godišnjakinje. Uhiceni su uz pomoc naših policajaca iz Košica koji su putem medunarodne razmjene rasporedeni u Crikvenici.

Jedan od dvojice tih policajaca poznaje jednog kriminalca uhicenog na Krku. Ja sam poceo istraživati i otkrio da je rijec o dijelu velike skupine kriminalaca iz Košica. Tako smo prepoznali i ovaj dio skupine lopova iz Istre, a njihov modus operandi bio je identican. Inace, putem medunarodne suradnje vrijedne informacije iz naše slovacke policije brzo su proslijedene hrvatskoj policiji i lopovi su otkriveni", rekao nam je Kiselica.

Slovackim državljanima uhicenima u Istri odredeno je 48-satno zadržavanje, a spis je proslijeden Opcinskom državnom odvjetništvu u Bujama.


Podijeli: Facebook Twiter