Prijavili Bajica Haaškom sudu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Publicist Darko Petricic i kontroverzni novinar Domagoj Margetic prijavili su glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajica Haaškom sudu, tvrdeci da je suodgovoran za ratne zlocine u splitskoj Lori, jer su "po njegovom nalogu zatocenici hapšeni i saslušavani». Prijavu su poslali i Europskoj komisiji, OESS-u u Zagrebu i Sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

Splitski nevladin aktivist Tonci Majic, koji godinama istražuje zlocine u Lori i jedan je od najzaslužnijih da su djelomice kažnjeni, ocijenio je za Novi list da te sumnje «nipošto nisu neozbiljna stvar». Petricic kaže da posjeduje «cetrdesetak stranica dokumenata s Bajicevim potpisom i saslušavanim ljudima».

Te su dokumente «skupili ljudi koji su imali veze sa zlocinima u Lori». Bajic je, tvrdi Petricic, vjerojatno znao da su likvidirani civili.

Tonci Majic potvrduje da je Bajic, tadašnji vojni tužitelj u Splitu, sudjelovao u ispitivanjima u Lori te dodaje da postoje indicije da je bio u Lori kada su muceni zatocenici. «Zlocini u Lori dogadali su se nekoliko stotina metara od Bajiceva ureda. Nije se moglo dogoditi da za njih ne zna, a nije ih istražio», kaže Majic dodajuci da višegodišnje opstrukcije postupka takoder mnogo govore.

Haaški sud još od sredine desetljeca ne može podizati optužnice protiv novih optuženika, nego je samo dužan zakljuciti postupke koji su vec pokrenuti. No, Haaško tužiteljstvo može pojedine predmete, pa i one koji su u istražnoj i predistražnoj fazi, proslijediti na postupanje nacionalnim sudovima.


Podijeli: Facebook Twiter