Prijavili 14 mil. kuna štete, dobili stotinjak tisuća


Buzet i Cerovlje čije je područje u studenom prošle godine zahvatilo orkansko nevrijeme, prijavili su oko 14 milijuna kuna štete od elementarne nepogode da bi ovih dana odlukom Vlade, za ublažavanje i otklanjanje posljedica elementarne nepogode dobili svega 129.295 kuna.

Procedura je potrajala godinu dana; župan Valter Flego proglasio je elementarnu nepogodu za područje Grada Buzeta i Općine Cerovlje, uzrokovanu orkanskim nevremenom. Županijsko povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda, u suradnji s gradskim i općinskim povjerenstvom Buzeta i Cerovlja, utvrdilo je stupanj oštećenja na građevinama, infrastrukturi, pokretninama, ostaloj imovini, poljoprivrednim kulturama uključujući i dugogodišnje nasade, kao i posljedice na gospodarsku, infrastrukturnu i poljoprivrednu djelatnost tog područja, te druge štete koje su nastale uslijed orkanskog nevremena. Cjelovito izvješće i elaborat o štetama dostavljeno je županu i Državnom povjerenstvu za procjenu šteta od elementarnih nepogoda.

Grad pomaže više od države

Na sjeveru Istre, udari bure tog su 11. studenog dosezali i do 150 kilometara na sat, a Buzetom kao da je prošao tornado. Letjeli su crjepovi i limovi s krovova, prometnicama se kotrljali kontejneri. Srušena su stabla, uništeni maslinici, oštećeni automobili, krovište Cimosa, firme Karton-Pak, krovište na zgradi vrtića, dok je na osnovnoškolskoj zgradi vjetar izbio cijelu staklenu stijenu u vrijeme dok se u učionicama odvijala nastava. Buzet je prijavio 10,96 milijuna kuna štete od toga 4,36 na poljoprivrednim površinama, a 6,60 milijuna na građevinskim objektima.

Od Državnog povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda ovih dana stigla je obavijest da su dodijeljene pomoći za ublažavanje i otklanjanje posljedica elementarne nepogode. Odlukom Vlade, Gradu Buzetu je dodijeljena pomoć u iznosu od 77.039 kuna, od toga fizičkim osobama za štete u poljoprivredi pripada 30.806 kuna, a za štete na stambeno - građevinskim objektima 46.233 kuna. Gradonačelnik Siniša Žulić dužan je odmah po prijemu doznačenih sredstava isplatiti jednokratnu bespovratnu pomoć krajnjim korisnicima.

- Naravno da smo razočarani što su iznosi tako mali no nažalost, iskustva iz sličnih situacija nisu nam mogla dati nadu da će ovog puta novaca biti više. Upravo stoga Grad Buzet subvencionira premije osiguranja biljne i stočarske proizvodnje, smatrajući kako je to primjerenija mjera koja će ljudima donijeti više nego je pomoć iz državne blagajne, izjavio je Žulić. (G.ČALIĆ ŠVERKO)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter