Prijavi ilegalni deponij na stranicu DIVA-e

Performans na Portarati (T. GRBIĆ)
Performans na Portarati (T. GRBIĆ)

Danas su na pulskom Trgu Portarata predstavnici Istarske županije građanima pokušali približiti problematiku ilegalnih odlagališta otpada. Portarata je u tu svrhu nakratko postala ilegalno odlagalište otpada. Performeri su, tražeći mjesto gdje mogu odložiti svoj otpad, građanima ukazali na njegovo postojanje kao sastavnice našeg društva te na jednaku odgovornost svih nas za postojanje ilegalnih odlagališta. Uz kulisu zvučnih poruka uobličenih kroz retorička pitanja koja ukazuju na svu kompleksnost problematike otpada u okolišu, podijelili su i brošure te letke nastale u sklopu medijske kampanje projekta DIVA.

Projekt punog naziva "Sanacija divljih odlagališta i podizanje svijesti o njihovoj štetnosti" pokrenut je u sklopu drugog natječajnog poziva Operativnog programa IPA-Prekogranična suradnja Slovenija-Hrvatska 2007.-2013. Partneri projekta su Istarska županija, Grad Pula, Umag, Buzet i Općina Kopar.

- U Istri ima oko tisuću ilegalnih odlagališta otpada pa je stoga Istarska županija odredila da će kroz ovaj projekt pokušati osvijestiti javnost vezano uz neodgovorno postupanje s otpadom jer ili građani nisu osviješteno ili nemaju infrastrukturu koja bi im pomogla da se na kvalitetan način rješavaju otpada. Županijski Upravni odjel za održivi razvoj je 2006. izradio bazu ilegalnih odlagališta, a trenutno se ona izrađuje i u GIS aplikaciji što znači da će svatko moći mobitelom fotografirati i prijaviti ilegalno odlagalište nakon čega će ono biti evidentirano, rekla je Ljiljana Dravec, voditeljica projekta DIVA.

- Otpad često završava u šumama i manje frekventnim područjima, a problem je što je istarsko tlo izrazito vodopropusno pa ako na odlagalištu ima opasnog otpada, ti se otrovi slijevaju u podzemne vode iz kojih crpimo onu za piće, dodala je Dravec. U sklopu projekta koji završava 31. ožujka 2013. namjeravaju se provesti radionice, prezentacije, okrugli stolovi, a dotad svi koji žele pomoći u prikupljanju i dokumentiranju podataka o ilegalnim odlagalištima mogu posjetiti stranicu www.diva.istra.istria.hr. (T. GRBIĆ)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter