Prijave za Pulski karneval do 20. siječnja

Detalj s prošlogodišnjeg 1. pulskog karnevala (M. ANGELINI)
Detalj s prošlogodišnjeg 1. pulskog karnevala (M. ANGELINI)

U tijeku su pripreme za 2. pulski karneval koji će se održati u subotu, 30. siječnja. Prema već utvrđenom programu, okupljanje karnevalskih grupa počet će u jutarnjim satima na parkiralištu Karolina, odakle će u 11.30 sati maškarana povorka krenuti pored Arene prema Portarati gdje će biti organizirano predstavljanje maškaranih grupa.

Druženje maskiranih i nemaskiranih posjetitelja karnevala nastavit će se na Giardinima i u Circolu. Uz dvije pozornice, jednoj ispred Arene, drugoj na Portarati, u Puli se i ove godine očekuje oko 18 grupa i 500 sudionika, slično kao i lani.

Pust na Velom Vrhu

Kao što to običaji i nalažu, događanja vezana uz karneval u Puli počet će znatno ranije. Već 16. siječnja maškare će preuzeti ključeve Grada Pule u Gradskoj vijećnici i nakon toga će, kao već suvereni vladari grada, na Velom Vrhu kraj semafora podići pusta, koji će 9. veljače u 19 sati biti spaljen uz prigodni program i fritaju.

Organizatori karnevala su Grad Pula, Turistička zajednica Pule te Udruga za očuvanje domaće beside i maškara Puljštine i Karnevalska grupa Veli Vrh-Valmade.

Sve zainteresirane maškarane grupe koje žele sudjelovati na Pulskom karnevalu svoje prijave trebaju dostaviti pulskoj Turističkoj zajednici do 20. siječnja, a ispunjena prijavnica može se dostaviti na Forumu 3 ili poslati putem emaila ([email protected]), pošte ili faxa 211-855.

Dakle, krajem siječnja sprema se druga karnevalska fešta s maškaranom i rasplesanom povorkom. Bit će to zasigurno dani veselja za najmlađe, dok će se oni nešto stariji prisjetiti tradicionalnih običaja u vrijeme maškara.

Maškarice u Areni

Šarenilo veselih najmlađih maškara, 17. put u organizaciji Društva Naša djeca, ispunit će Arenu, a prošle je godine sudjelovalo 1.100 mališana iz 48 skupina dječjih vrtića i osnovnih škola, kojima su se u paradi maštovitosti i kreativnosti pridružile i male maškare iz Ližnjana, Loborike, Valbandona, Medulina, Šišana pa čak i iz Višnjana. I malim će se maškarama prepustiti simbolično vladanje gradom, predajom ključeva Grada dječjoj gradonačelnici. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter