Prijave za pregled u Mornaričkoj bolnici do kraja godine

Grad će razmotriti kako pomoći zakupcima (B. P.)
Grad će razmotriti kako pomoći zakupcima (B. P.)

Ministarstvo hrvatskih branitelja i Ministarstvo zdravstva su nositelji Programa preventivnih sistematskih pregleda hrvatskih branitelja, a sudionici u provedbi su opće i županijske bolnice i klinički bolnički centri koji osiguravaju uslugu obavljanja preventivnih pregleda hrvatskih branitelja, te HZJZ u dijelu stvaranja baze podataka o zdravstvenom stanju osoba koje su pristupile preventivnom sistematskom pregledu i provođenja analize i evaluacije dobivanih podataka.

Ove se godine s pregledima krenulo u svim županijama, i to za hrvatske branitelje koji su u borbenom sektoru u obrani suvereniteta RH sudjelovali više od 1.500 dana, bez statusa HRVI, te za nezaposlene hrvatske branitelje koji su u teškoj novčano-materijalnoj i zdravstvenoj situaciji. Od srpnja ove godine to je pravo prošireno i na hrvatske branitelje koji imaju više od 500 dana provedenih u borbenom sektoru.

Za hrvatske branitelje u Istarskoj županiji preventivni sistematski pregledi provode se od travnja u OB Pula, u Mornaričkoj bolnici u Negrijevoj ulici, a tu je mogućnost dosad iskoristilo 500-tinjak branitelja. Najčešće se pregledi obavljaju jednom tjedno, kad se skupi određen broj branitelja, i to prema raspoloživim kapacitetima bolnice, u terminima i dinamikom koju određuje bolnica, skupina branitelja koja se prijavila za pregled.

Preventivni sistematski pregled obuhvaća laboratorijsku dijagnostiku (krv i urin), UZV abdomena, RTG prsnih organa, standardnu elektrokardiografiju, pregled interniste, a za branitelje žene dodatno još i ginekološki pregled, PAPA test i UZV dojki. Svi se pregledi, osim za žene branitelje, u pravilu obave istog dana.

Za sve potrebne informacije i prijavu još uvijek se može obratiti Područnoj jedinici Ministarstva hrvatskih branitelja u Puli, pozivom na broj 210-188, kao i na e-mail adresu Ministarstva: [email protected], uz obavezno navođenje svog broja telefona zbog bržeg i lakšeg stupanja u kontakt i izravnog dogovaranja termina s djelatnikom Područne jedinice.

U posljednjih nekoliko mjeseci pismene obavijesti o sistematskom pregledu šalju se i direktno iz Ministarstva hrvatskih branitelja na adrese onih koji udovoljavaju kriteriju za ovu godinu. Treba napomenuti da i novi Zakon o hrvatskim braniteljima predviđa sustavnu zdravstvenu skrb kroz donošenje Nacionalne strategije za zaštitu i očuvanje zdravlja hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata. To upućuje i na vjerojatan nastavak provedbe preventivnih sistematskih pregleda u narednim godinama, odnosno da će pristupanje pregledu biti omogućeno i braniteljima s manjim brojem dana provedenih u borbenom sektoru. (L. SLIJEPČEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter