Prijave za popisivace od 23. do 25. veljace

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Medu nezaposlenima u Istarskoj županiji vlada velik interes za popis stanovništva, kucanstava i stanova koji bi se u cijeloj zemlji trebao provesti od 1. do 28. travnja. Posebice kad se zna da je pocetkom veljace Poluotok "knjižio" cak 10.500 nezaposlenih.

Procjenjuje se da ce u Istri za taj posao trebati 650 do 700 popisivaca i stotinu kontrolora, dok ce norma po popisivacu biti 180 kucanstava. Po procjenama Državnog zavoda za statistiku, koji vodi taj obiman posao, planirano je angažiranje ukupno oko 15 tisuca popisivaca, dvije tisuce kontrolora, 180 instruktora i 45 koordinatora. Uz to, oko 400 osoba obradivat ce podatke prikupljene popisivanjem. Prvi ce preliminarni rezultati biti objavljeni do kraja lipnja.

Zakonom je predvideno da ce ovaj popis koštati oko 175 milijuna kuna. U proracunu Istarske županije za to je planirano sedam milijuna kuna. No, izgleda da ce od države dobiti manje novca jer bi im po onome što je sada poznato trebalo biti "pušteno" 2,9 milijuna kuna, što bi bilo 75 posto ukupnog iznosa. O visini naknade za popisivaci i kontrolore znat ce se više ovog tjedna. Inace, financijski plan se iz državnog zavoda ocekuje ovaj tjedan.

U svim opcinama i gradovima bit ce popisni centri, s tim da ce ih u Puli, zbog velikog broja stanovnika, biti tri.

Sve ce informacije o vremenu i mjestu prijava za popisivanje stanovništva biti objavljene putem Zavoda za zapošljavanje, web-stranice Državnog zavoda za statistiku www.dzs.hr i lokalnih medija. Do jucer su na stranicama Državnog zavoda za statistiku te informacije objavili iz 15 županija i Grada Zagreba, ali medu njima nema Istarske županije. Saznajemo da ce ti podaci za Istru biti objavljeni danas, ili najkasnije sutra, u Glasu Istre, Službenim novinama Istarske županije te na oglasnoj ploci ispostave Zavoda za zapošljavanje. Najvažnije je da ce se prijave za popisivace i kontrolore prikupljati od 23. do 25. veljace u popisnim centrima, cija ce sjedišta biti objavljena u medijima.

Jucer je održan i sastanak s vijecima nacionalnih manjina ne bi li se i pripadnici manjina animirali da se prijave za popisivace.

Formalni uvjeti za prijavu su da se radi o punoljetnim osobama koje imaju završenu najmanje srednju školu, s tim da prednost imaju nezaposleni. Zainteresirani za posao - koji ce biti cjelodnevni od 1. do 28. travnja, ukljucujuci subotu i nedjelju - ispunit ce upitnik za prijavu, gdje ce se kontrolirati i koliko im je rukopis citak. Za vrijeme popisa stanovništva ne može se obavljati neki drugi posao niti se može ici u školu ili studirati.


Podijeli: Facebook Twiter