Prijave za besplatnu radionicu spekulativnog dizajna


Udruga Metamedij u suradnji s Odsjekom za dizajn vizualnih komunikacija (Umjetnička akademija u Splitu – Ivica Mitrović, Oleg Šuran) i Društvom arhitekata Istre (projekt Otvoreni grad - Breda Bizjak) od 23. do 28. svibnja u Društvenom centru Rojc u Puli organizira besplatnu radionicu spekulativnog dizajna pod nazivom "Objekti u prostoru".

Za sudjelovanje na radionici može se prijaviti putem e-maila [email protected], a rok za prijavu je 15. svibnja. Broj sudionika je ograničen. Prijava treba sadržavati ime i prezime, adresu, mobitel, e-mail, životopis ne dulji od 900 znakova koliko bi trebao iznositi i opis motivacije za radionicu. Selekcijski postupak bit će izvršen 16. svibnja. Polaznicima će biti osiguran smještaj i ručak, te plaćeni putni troškovi javnog prijevoza.

Spekulativna dizajnerska praksa bavi se ispitivanjem i propitivanjem (tehnoloških) budućnosti. Baveći se budućnošću, radovi iz ovog područja zapravo se referiraju na sadašnjicu, te želje i tendencije društva i građana. Dizajn se ovdje koristi kao jezik čija metodologija i isporuka uspješno komuniciraju sa širom publikom. Ovo multidisciplinarno područje okuplja stručnjake dizajna, psihologije, sociologije, arhitekture i urbanizma, umjetnosti, filma, i brojnih drugih, u cilju propitivanja utjecaja tehnologija na društvo.

Cilj radionice je upoznavanje ne/vidljive Pule, njene povijesti i sadašnjosti te spekuliranje o njenim budućnostima.

Sudionici će na radionici dizajnirati različite objekte u prostoru – prototipove spekulativnog dizajna. Fokus istraživanja nije na aplikacijama tehnologije, već na njenim društvenim implikacijama. Radionica nudi iskustvo multidisciplinarne radne grupe koja omogućuje percepciju dizajna kao drukčijeg načina razmišljanja – refleksivnog, kritičkog i društveno odgovornog.

Program radionice uključuje predavanja, vođene obilaske i praktičan rad u grupama uz stručno mentorstvo i tehničku podršku. Radionica je namijenjena mladima, studentima, te mladim stručnjacima i umjetnicima iz područja dizajna, sociologije, antropologije, urbanizma, arhitekture, psihologije, povijesti, programiranja, elektronike, IT-a, novomedijske umjetnosti, itd. (M. Ra.)


Podijeli: Facebook Twiter