Prijave štete od nevremena u Rovinju i Fažani

U razornom nevremenu u Rovinju stradale su mnoge barke (Danilo MEMEDOVIĆ)
U razornom nevremenu u Rovinju stradale su mnoge barke (Danilo MEMEDOVIĆ)

Na sinoćnoj izvanrednoj sjednici Gradskog vijeća Rovinja imenovano je povjerenstvo za procjenu štete od posljedica olujnog nevremena koje je prošle srijede poharalo istarsko priobalje, a čiji se najjači intenzitet mogao osjetiti i vidjeti u Rovinju. Predsjednik povjerenstva za procjenu šteta od elementarne nepogode je Marino Budicin, njegov zamjenik Marko Paliaga, a članovi Martina Čekić Hek, Ermanno Turcinnovich i Mojmir Pavić.

Zadatak povjerenstva je da u najkraćem roku i to osam dana od nastanka nepogode izvrše izvid štete i podnesu izviješće o elementarnoj nepogodi Državnom i županijskom povjerenstvu te nadležnom ministarstvu. U tom cilju Grad Rovinj poziva sve fizičke i pravne osobe koje su pretrpjele štetu na svojoj imovini da je prijave na posebnom obrascu koji se može skinuti i s web stranica grada te predaju u Upravni odjel za društvene djelatnosti u gradskoj palači. Tijekom subote i nedjelje to se može obaviti u vremenu od 9 do 13 sati, a idućeg tjedna od 8 do 16 sati. Rok za predaju obrasca je 16. veljače kada se i očekuju prve službene informacije oko visine materijalne štete od nevremena u Rovinju.

O ukupnom iznosu štete ovisi hoće li Grad proglasiti elementarnu nepogodu, a ona bi saznajemo, trebala iznositi 30 milijuna kuna. Pomoć iz državnog proračuna radi naknade nastalih šteta može se tražiti tek ukoliko je potvrđena vrijednost ukupne izravne štete veća od 20 posto prošlogodišnjeg proračuna, što konkretno za grad Rovinj iznosi više od 29 milijuna kuna. Slijedom svega toga, a uz podsjetnik na riječi gradonačelnika Rovinja Giovannija Sponze kako su dosadašnja iskustva drugih općina i gradova u smislu takve pomoći iz državne blagajne bile simbolična, još jedan poziv građanima da se u što kraćem roku obrate svojim osiguravateljskim kućama.

I Općina Fažana prikuplja prijave za štetu od nevremena

Načelnica općine Fažana Ada Damjanac poziva sve stanovnike općine da se jave ukoliko su pretrpjeli štetu za ovotjednog nevremena. Poziv je upućen sa željom da Općina pomogne mještanima u postupku prijave nastale štete nadležnim institucijama.

U srijedu su, za orkanskog zapadnog vjetra s visokim valovima, u Fažani stradala brojna plovila, neka su potopljena, a veliki ih je broj oštećenih. Štetu su pretrpjeli i ugostitelji, vjerojatno i domaćinstva koja se nalaze nedaleko od obale, a mjestimice je stradala i urbana oprema uz rivu. (N. O. R., Z. S.)


Podijeli: Facebook Twiter