Prijave se za prestižnu arhitektonsku nagradu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najveći svjetski proizvođač opeke, tvrtka Wienerberger, u suradnji s Hrvatskom komorom arhitekata, nastavljajući se na već tradicionalni međunarodni projekt, raspisuje natječaj za najbolju arhitektonsku realizaciju u Hrvatskoj u kojoj je korištena opeka.

Ova prestižna nagrada dodjeljuje se već dvanaest godina i obuhvaća projekte koji ostavljaju snažan i trajan dojam u arhitekturi. S obzirom na to kako se opeka, kao najstariji i najizdržljiviji materijal, vrlo često podcjenjivala u modernoj arhitekturi, 2004. godine pokrenuta je dodjela Wienerberger Brick Award kako bi promovirala estetske i funkcionalne karakteristike opeke.

"Brick Award '16" poseban naglasak stavlja na prirodnu integraciju u okoliš, geometriju, karakter, ali i kvalitetu zgrade i osvjetljenje. Kako bi mogao konkurirati na natječaju, značajan dio projekta mora biti izveden od opeke, a završetak izvedbe projekta mora biti 2013. godina ili kasnije. Ocjenjivat će se nove, rekonstruirane i obnovljene zgrade koje su energetski efikasne i ekološki prihvatljive. Projekti moraju objasniti na koji način će se unaprijediti kvaliteta življenja te imati odgovoran i održiv pristup arhitekturi, a prilikom prijave potrebno je naznačiti za koju kategoriju objekt konkurira. Upotreba Wienerberger materijala nije uvjet za sudjelovanje u međunarodnom projektu "Brick Award '16".

Natječajem će se vrednovati primjeri najkvalitetnijih realiziranih arhitektonskih rješenja u kojima se na izniman i inovativan način u pogledu izvedbe i tehnologije koriste opeka za zidove, fasade, opločnici, crijep i drugi glineni proizvodi. Cilj natječaja je odabrati najviše pet najboljih radova u regiji, koje će ocjenjivački sud renomiranih arhitekata Slovenske zbornice arhitekata i Hrvatske komore arhitekata odabrati između prispjelih realizacija te nominirati na svjetski natječaj Brick Award '16.

Kategorije unutar kojih možete nominirati svoje projekte su:

- Stambene zgrade (obiteljske i višestambene)

- Zgrade javne namjene – otvorene za javnu uporabu, edukativnu i društvenu svrhu

- Rekonstrukcija – kreativni i inspirativni primjeri prenamjene objekata

- Objekti u urbanome okruženju – Prateći trend urbanizacije i ograničene mogućnosti prostornog širenja, projekti stavljaju naglasak na inovativne pristupe uz istovremeno poštivanje postojećih situacija i okruženja

- Održiva integracija – Objekti koji su odlično integrirani u okolinu, koriste lokalne resurse, društveno su odgovorni i ekološki osviješteni

"Hrvatski projekti mogu ponosno stajati uz bok onima svjetskih poznatih arhitekata, što je dokazao i prošlogodišnji dobitnik priznanja "Wienerberger Spezial Prize" gospodin Andrija Rusan. Ovakva priznanja, osim financijske nagrade, dodatno pridonose afirmaciji hrvatskih arhitekata u stručnoj i široj javnosti i drago nam je da tome možemo sudjelovati." – izjavio je SEE Product manager Wienerbergera, Tomislav Franko.

Pobjednike svjetskog natječaja Brick Award 16' očekuju primamljive nagrade. Glavna nagrada iznosi 7000 eura, dok nagrade za četiri dobitnika u pojedinačnoj kategoriji iznose 5000 eura.

Natječaj se provodi na dvije razine - nacionalnoj i međunarodnoj. Radovi se prijavljuju online, putem websitea www.wienerberger.hr  do 31. ožujka 2015. Pravo sudjelovanja na natječaju imaju svi arhitekti čiji je projekt realiziran u Hrvatskoj u periodu od 2013. godine do danas. Svi detalji o prijavi bit će dostupni i na Facebook stranici Wienerberger Hrvatska.

Wienerberger je najveći proizvođač opeke u svijetu i vodeći na tržištu crijepa u Europi. Građevinski materijal i sustavna rješenja od opeke predstavljaju zdrav, ekonomičan i energetski učinkovit način života i time pridonose provedbi energetski učinkovitih građevinskih pojmova kao što su niska potrošnja energije, pasivne ili solarne kuće. Životni vijek od najmanje 100 godina čini Wienerbergerove proizvode one visoke vrijednosti. (Promo)


Podijeli: Facebook Twiter