Prijave protiv napadaca na novinare

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Šibenska policija identificirala je dvije osobe koje su za proslave Oluje u Cavoglavama napale ekipu HTV-a: radi se o 24-godišnjaku iz Vukovara i 28-godišnjaku iz Dugopolja. Policija je priopcila da ce podnijeti kaznenu prijavu protiv 24-godišnjaka te prekršajnu protiv 28-godišnjaka.

"Kriminalistickim istraživanjem utvrdeno je postojanje osnovane sumnje da je 24-godišnjak iz Vukovara pocinio kazneno djelo prijetnje na štetu novinara HRT-a te ce protiv njega biti podnesena kaznena prijava opcinskom državnom odvjetništvu u Kninu. Protiv 28-godišnjaka iz Dugopolja ce Prekršajnom sudu u Kninu biti podnesen optužni prijedlog radi pocinjenja prekršaja iz cl. 6 Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira na štetu novinara HRT-a", stoji u priopcenju PU šibensko-kninske.

Nakon što su na službenim MUP-ovim stranicama objavljene fotografije napadaca kao i više osoba sa ustaškim obilježjima, policija je izvijestila da je utvrden identitet trojice muškaraca koji su nosili zabranjenu ikonografiju.

- Identificirane su i tri osobe (39-godišnjak iz Ogulina, 37-godišnjak iz Ogulina i 51-godišnjak iz Popovace) koje su nosili obilježja zabranjena zakonskim propisima. Protiv istih slijedi optužni prijedlog poradi postojanja osnovane sumnje u pocinjenje prekršaja iz Zakona o javnom okupljanju - stoji u priopcenju PU šibensko-kninske.

No, organizatori proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti u Cavoglavama imaju drukcije videnje. Oni su  optužili HTV-ovu televizijsku ekipu da je isprovocirala incident na proslavi, tijekom kojega je nekoliko posjetitelja vrijedalo, prijetilo i kamenjem gadalo HTV-ova snimatelja.

"Ti novinari HTV-a, za razliku od ostalih, nisu se akreditirali, nisu se obratili organizatoru, zatražili izjave, nisu snimali na mjestima gdje se održavao službeni program, vec su odmah zašli po ugostiteljskim objektima na periferiji zbivanja, tražeci nekakve kompromitirajuce momente. Kad ih nisu pronašli, potrudili su se sami ih isprovocirati unoseci se ljudima u lice kamerom, iako su zamoljeni od tih posjetitelja da ih ne snimaju", tvrdi se u priopcenju, koje je u ime organizatora skupa u Cavoglavama potpisao fra Ilija Mikulic.

Organizatori optužuju dio medija za zlonamjerno izvještavanje, jer, kako se navodi u priopcenju, u svojim izvješcima nisu prenijeli slike s koncerta kojem je nazocilo više desetaka tisuca ljudi ni sa sportskih i drugih dogadanja u kojima su sudjelovali desetci javnih osoba, kao ni izvješca o nazocnosti dvojice biskupa, šibenskog Ante Ivasa i gospicko-senjskog Mile Bogovica.

"Njihova namjera je jasna, obezvrijediti, iskompromitirati i ignorirati ovaj velicanstveni skup", stoji u priopcenju, u kojem se ne navodi o kojim je medijima rijec. Organizatori zakljucuju da narod više ne vjeruje takvim medijima, koje se u priopcenju naziva placenicima i tudim poslušnicima.


Podijeli: Facebook Twiter