Prijave poreza za 2013. godinu

Ilustracija iz arhive (D. M.)
Ilustracija iz arhive (D. M.)

"Obratite pozornost na dohodak koji je lani ostvario uzdržavani član vaše obitelji. Ako je dohodak manji od 11 tisuća kuna imate pravo tražiti povrat poreza za uzdržavanog člana za neiskorišteni osobni odbitak, ali i ostvariti povrat poreza za neiskorišteni osobni odbitak za uzdržavanje člana obitelji", napomenula je Irena Đurica, savjetnica i urednica časopisa TEB poslovno savjetovanje. Iznijela je to na jučer održanom predavanju o prijavama poreza na dohodak za 2013. godinu za istarske računovođe pristigle u HGK Županijsku komoru Pula.

Ona smatra da bi problema s godišnjom poreznom prijavom ove godine mogli imati oni koji je lani nisu predali, a ako su sada odlučili prijaviti darivanje ostvareno u 2013. "Poreznike zanima vaš dohodak iz 2012. kako bi iz njega obračunali dva posto izdataka koje će vam priznati kao porezno priznati izdatak za troškove darivanja u humanitarne, kulturne, sportske, vjerske i druge namjene", pojasnila je.

Navela je da su kazne od pet od 300 tisuća kuna za one koji do 28. veljače ne podnesu prijavu za 2013., a dužni su to učiniti. Nabrojala je da u tu kategoriju spadaju: radnici koji su ostvarili tijekom jednog mjeseca plaću kod dva ili više poslodavca istovremeno, oni koji su ostvarili dohodak iz inozemstva, koji su primili dohodak od samostalne djelatnosti, potom oni koji su platili porez po zahtjevu Porezne uprave ili im poslodavac nije platio porez na dohodak, članovi posade broda u međunarodnoj plovidbi koji su plovili manje od 183 dana, radnici poslani na rad u inozemstvo i u inozemna društva, ali i mnogi drugi. (P. GREGOROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter