Prijave moguće i onima čiji roditelji duguju Općini

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Studenti koji budu konkurirali za stipendiju po natječaju Općine Fažana raspisanom proteklih dana, neće morati strahovati da li njihove obitelji duguju novčana sredstva Općini.

Uz natječaj je, naime, na općinskim internetskim stranicama objavljena i izmjena Pravilnika o utvrđivanju kriterija za dodjelu studentskih stipendija prema kojima se briše uvjet da kandidat mora podnijeti "potvrdu da obitelj nema nepodmirenih obveza prema Općini Fažana". Izmjenu pravilnika potpisao je općinski načelnik Radomir Korać 29. rujna.

Djeca nisu taoci postupaka roditelja

Na sjednici Općinskog vijeća koncem kolovoza predsjednik vijeća Aleksej Mišan potegnuo je pitanje zašto studenti, čiji roditelji imaju dugovanja prema Općini, ne mogu konkurirati na natječaju za općinske stipendije, rekavši da djeca ne bi smjela biti taoci postupaka svojih roditelja. S time se složio i Korać rekavši da odluku treba preispitati i promijeniti, a njegova zamjenica Ada Damjanac, koja je do ovog mandata obnašala dužnost načelnice, navela je da iako tako piše u pravilniku nitko zbog toga nije ostao bez nje. Kada se govori o dugovanjima roditelja prema Općini, može se raditi o, primjerice, neplaćenim komunalnim naknadama i doprinosima, zakupninama i slično.

Aktualni natječaj za stipendije otvoren je do 31. listopada, a zahtjevi se predaju poštom ili osobno na adresu općinskog Jedinstvenog upravnog odjela. Pravo sudjelovanja imaju redoviti studenti preddiplomskog, diplomskog ili stručnog studija, državljani Hrvatske koji na dan objave natječaja imaju prebivalište na području općine duže od 36 mjeseci. Uvjet je i da ne primaju neku drugu stipendiju.

Do tisuću kuna ovisno o bodovima

Uz dokaz o državljanstvu i prebivalištu te potvrdu o upisu, kandidati moraju podnijeti i potvrdu Porezne uprave o prihodima članova zajedničkog domaćinstva u prošloj godini, uključujući i prihode od iznajmljivanja nekretnina, original ili presliku ocjena, potvrdu o podstanarstvu, o bolesti člana obitelji i druge potvrde kojim dokazuju kriterije za više bodova. Studenti koji su pravo na stipendiju ostvarili do akademske 2008./2009. godine, odnosno za cjelokupnog trajanja studija pream tadašnjim propisima, dužni su dostaviti potvrdu o upisu u sljedeću godinu studija.

Koliko će pojedinačne stipendije iznositi i koliko će ih biti dodijeljeno odredit će načelnik prema osvojenim bodovima i sredstvima planiranih proračunom. Nedavno nam je pak donačelnica Damjanac navela da potpore vjerojatno ostaju na razini dosadašnjih iznosa, od 500 do tisuću kuna, ovisno o bodovima, te da Fažana godišnje isplaćuje između 45 i 48 stipendija godišnje. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter