Prijave malih brodara do 20. 10.

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Do utorka, 20. listopada, rok je malim brodarima da podnesu zahtjev Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture za isplatu potpore za utrošeno gorivo u ovoj godini, za što moraju priložiti odredene dokumente i ispuniti propisani obrazac, koji mogu pronaci na internetskoj stranici Ministarstva, u lokalnim udrugama obrtnika, luckim kapetanijama i gospodarskim komorama, rekao nam je Valter Grubica, porecki brodar i predsjednik sekcije brodara u Hrvatskoj obrtnickoj komori.

"Lani je za ove potpore za gorivo bilo osigurano deset milijuna kuna, ali je zbog gospodarske krize ove godine predvideno samo 7,5 milijuna. Buduci da se sve više brodara javlja za isplatu potpora, ta bi osigurana svota mogla u konacnici biti premala, ali je važno da se svi brodari ipak jave i ostvare pravo na povrat dijela novca potrošenog za gorivo jer ga mogu uložiti u poboljšanje uvjeta poslovanja", kaže Grubica.

Buduci da je i clan Povjerenstva Ministarstva za dodjelu potpora te obnovu putnicke i izletnicke flote malih poduzetnika brodara, Grubica je pohvalio cinjenicu da je, unatoc gospodarskoj krizi, krajem prošlog mjeseca u Splitu Ministarstvo potpisalo ugovore s 12 brodara o bespovratnom sufinanciranju gradnje ili obnove brodova. S 2,9 milijuna kuna Ministarstvo ce poduprijeti gradnju deset brodova, a s dodatnih 331.000 rekonstrukciju dva broda.

Ovo je peta godina otkako Ministarstvo daje potpore, a od 2005. godine izgradeno je 33, a rekonstruirano 16 plovila uz ukupno 12 milijuna kuna javnog novca. "Sve su ovogodišnje potpore išle u Dalmaciju, a volio bih da sljedece godine ekipa iz Ministarstva dode u Istru potpisivati ugovore, odnosno da se i istarski brodari potrude iskoristiti novac za obnovu flote", komentira Grubica.

Porecki se brodar nada da ce nakon deblokade pregovora s EU-om Ministarstvo nastaviti pregovaracku politiku kojom štite interese domacih brodara inzistiranjem na kabotaži, odnosno 10-godišnjoj odgodi prava evropskim brodovima da prevoze putnike u hrvatskim vodama, kao što su izborili Grci.

Takva bi zaštita, kaže Grubica, uz postojece novcane poticaje Ministarstva, dala vremena za izgradnju hrvatske flote koja bi bila konkurentna u evropskim uvjetima poslovanja. Europski pregovaraci u prvom su pokušaju odbili zahtjev za odgodom kabotaže pod izlikom da se radi o protekcionizmu, ali hrvatski brodari smatraju da bi im primjer Grcke mogao ici na ruku.


Podijeli: Facebook Twiter