Prijava novinama zbog krive uporabe naziva teran

Ilustracija (Arhiva CROPIX)
Ilustracija (Arhiva CROPIX)

Tragom glasina da su koparske dnevne novine Primorske novice kažnjene od slovenske vinarske inspekcije zbog nedavnog spominjanja terana u oglasu objavljenom na stranicama tog lista, zamolili smo njihovog direktora Roka Hladnika da nam pojasni što se dogodilo.

- Direktorica vinarske inspekcije nam je još 2014. godine zabranila objavljivanje oglasa za događaje koji u nazivu ili opisu koriste izraz teran za vino koje se ne proizvodi u Sloveniji. Za ovogodišnji Festival terana i tartufa u Motovunu smo dogovorili s naručiteljem da ćemo u cijelom oglasu riječ teran zamijeniti riječju vino, ali je prilikom montaže oglasa došlo do pogreške jer je u opisu događaja ostala riječ teran, dok je na drugim mjestima u oglasu zamijenjena riječju vino, kaže Hladnik.

- Istog dana kada je oglas izašao, pokrenut je prekršajni postupak, koji još nije dovršen tako da službenih sankcija još uvijek nema. Direktorica vinarske inspekcije Andreja But se u pokretanju postupka poziva na članak 94. Uredbe Europskog parlamenta i Vijeća br. 1308/2013, u kojem se navodi da se vino teran proizvodi samo u području krškog platoa unutar vinogradarske regije Kras. Također se poziva i na treći stavak članka 100. Uredbe 1308/2013 i drugi stavak članka 19. Uredbe Europske komisije (ES) br. 607/2009, po kome se mogu poduzimati mjere protiv nepravilne uporabe naziva teran.

Na pitanje hoće li se žaliti, Hladnik je odgovorio da će odlučiti kada sankcija bude poznata.

- Naše mišljenje je da mediji kao prijenosnici informacija ne mogu biti kažnjeni za pogrešnu uporabu naziva teran. Budući da se u ovom slučaju radi o oglasu inozemnog naručitelja, kriv može eventualno biti naručitelj oglasa. Za ovogodišnji događaj zajedno s naručiteljem smo, upravo da bi se izbjegli problemi s inspekcijom, odlučili zamijeniti riječ teran, ali je nažalost došlo do ranije spomenute pogreške, rekao je Hladnik.

Kolegu Hladnika smo pitali kako komentira opću klimu i raspoloženje u Sloveniji, posebno u slovenskoj Istri, u vezi s još uvijek aktualnom zabranom stavljanja istarskog terana na tržište.

- Mogu komentirati samo tako da je za mene Istra jedna jedina, ne postoji hrvatska ili slovenska Istra. Povijest nas uči da je svako udruživanje i povezivanje regijama više pomagalo da ekonomski i socijalno napreduju, nego što su to činila razdruživanja i podjele. I Europska unija potiče suradnju regija, pogotovo onih koje se prostiru preko državnih granica. Istra je za to dobar primjer, pa bi suradnje i povezivanja trebalo biti mnogo više. (D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter