Prijava i odjava turista preko aplikacije eVisitor

Prijava gostiju na info punktu Turističke zajednice Grada Pule (M. MIJOŠEK)
Prijava gostiju na info punktu Turističke zajednice Grada Pule (M. MIJOŠEK)

Od početka iduće godine svi će svoje goste morati prijavljivati i odjavljivati na nov način, i to preko aplikacije Hrvatske turističke zajednice putem web stranice www.eVisitor.hr. Upravo sada svi se privatni iznajmljivači informiraju putem svojih turističkih zajednica  kako od Nove godine više neće moći papirnato prijavljivati i odjavljivati svoje turiste.

Novi sustav eVisitor je besplatan i sve je moguće u njega unijeti ručno bez posebnih programa. Za rad je potrebno imati računalo ili tablet te internet vezu. Međutim, za direktan rad u sustavu eVisitor potrebni su lozinka, šifra i TAN lista za ulazak u sustav, koje će svi privatni iznajmljivači dobiti u svom TZ-u. Za prijavu gostiju privatnim iznajmljivačima bit će potrebna i šifra MUP-a za goste koji dolaze izvan Europske unije.

Krajnji korisnici informacijskog sustava za prijavu i odjavu turista moći će u svako doba samostalno prijaviti i odjaviti goste koji borave u njihovim objektima, a što će rezultirati automatiziranim popisom (knjigom) gostiju na razini svakog pojedinog objekta, odnosno pojedinog pružatelja usluge smještaja.

Na temelju izvršenih prijava i odjava gostiju te podataka o pojedinom smještajnom objektu informacijski sustav za prijavu i odjavu turista će automatski, uzimajući u obzir parametre koji se odnose na kategoriju turističkog mjesta, trajanje sezone i druge elemente bitne za obračun, raditi obračun boravišne pristojbe po pojedinom smještajnom objektu, odnosno pojedinom pružatelju usluga smještaja te povezivati izvršene uplate sa zaduženjima i time izračunavati trenutnu obvezu.

Na taj će se način moći pratiti kretanje turista gotovo u realnom vremenu, s odmakom od najviše 24 sata, po jednom ili više kriterija kao što su duljina posjeta, lokacija, spol, dob, država ili mjesto prebivališta i drugo, što će sustavu turističkih zajednica omogućiti provođenje aktivne marketinške politike, a javnosti pružiti aktualne podatke o kretanju turista. Dio tih podataka bit će besplatan dostupan putem internetskih stranica.

U novi informacijski sustav unose se svi relevantni podaci o pružateljima usluga smještaja kao što su ime ili naziv, OIB i adresa te njihovim smještajnim objektima iz rješenja koja izdaju Uredi državne uprave u županijama, odnosno Ministarstvo turizma. Informacijski sustav može se upotrijebiti i kao baza svih pružatelja usluga smještaja. Kako stoji na stranicama HTZ-a cilj je da eVisitor zamijeni dosadašnje pojedinačne registre koji se zasebno vode po pojedinim županijama, odnosno Ministarstvo turizma.

Inače, novi sustav, ističu u HTZ-u, je jedinstveni informacijski sustav koji funkcionalno povezuje sve turističke zajednice u državi, a bit će dostupan putem Interneta bez potrebe za posebnim instaliranjem na računalo. Putem tog sustava povezat će se i međusobno dijeliti osnovne turističke informacije svih turističkih zajednica te oko 60.000 pružatelja usluga smještaja, a pojedina turistička zajednica imat će uvid u sve prikupljene podatke o pružateljima usluga smještaja i njihovim smještajnim objektima kao i kretanjima turista na svom području. (B. BAN)


Podijeli: Facebook Twiter