Prijava bebe s nekoliko klikova

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U ovom trenutku, kad se rodi dijete, treba u najboljoj situaciji posjetiti najmanje tri državne institucije. No, ukoliko s projektom eNovorođenče prođe sve u redu, od sljedeće godine novopečeni roditelji bi se mogli riješiti odlaska u dvije od tri institucije.

Dakle, sada nakon rođenja djeteta treba posjetiti matičara, podružnicu HZZO-a i lokalnu policijsku postaju. Matičar dijete upisuje u Maticu novorođenih, HZZO u svoje registre da dobije besplatno zdravstveno, a policija dodjeljuje matični broj i upisuje prebivalište. eNovorođenče bi riješilo potrebu roditelja za posjećivanjem prve dvije institucije. Bez odlaska u policiju ipak se neće moći, radi se o jednoj od najkonzervativnijih i najbirokratiziranijih državnih institucija.

Dakle, što bi ova aplikacija, prema dokumentaciji HAKOM-a, trebala raditi? Omogućiti roditeljima da s nekoliko klikova mišem na kompjutoru u stanu riješe upis svog djeteta u maticu rođenih, kao i u registre HZZO-a. Tako jednostavno, a tako velika pomoć. Za programere na javnom natječaju najmanji će problem biti samo korisničko sučelje. Pravi posao i ono najglomaznije je povezivanje informatičkih sustava bolnica sa sustavima HZZO-a i Ministarstva uprave.

Posao koji se treba obaviti poslije rođenja djeteta u Hrvatskoj je među najbirokratiziranijima, pa se možda zbog toga do sada smatralo neizvedivim sve svesti na internet.

Natječaj je raspisan prošli tjedan, a rok za dostavu prijedloga programskog rješenja je 22. kolovoza. Iako je natječaj otvorenog karaktera, glavni kandidat za pobjedu svakako je In2. Na stranu činjenica da se radi o jednoj od najjačih hrvatskih informatičkih tvrtki, specijaliziranoj za "castum" softver, čak je i ideja za ovaj projekt njihova.HAKOM je za ovaj projekt predvidio do 900 tisuća kuna. (D. RADALJAC/NL)


Podijeli: Facebook Twiter