Prijateljstvo s prirodom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ekološka osviještenost i nacin života u skladu s prirodom težnje su sve veceg broja ljudi, a sve je više i onih koje ta misao ne vodi samo pri uredenju interijera, nego i pri odabiru materijala za izgradnju stambenog objekta. Brojne prednosti prirodnih materijala koji su se koristili i prije više od dvije tisuce godina ponovo dolaze u prvi plan te je u Europi, pa i Hrvatskoj, sve veci broj onih koji za gradnju svoje obiteljske kuce ili vikendice prednost pred uobicajenim materijalima daju drvu, odnosno odlucuju se za gradnju drvenih kuca.

Drvene kuce kod nas su uglavnom zastupljene u gorskim predjelima, no zanimljivo je da, unatoc tome što ih se najcešce povezuje s tradicijom i prošlošcu, mogu i bolje od onih uobicajenih zadovoljiti potrebe suvremenog nacina života. Izdržljivost, prirodna ventilacija, odlicna zvucna i toplinska izolacija, antialergijska svojstva, niža cijena i krace vrijeme gradnje te, napokon, estetski dojam razlozi su sve veceg interesa za drvenu kucu. Krenemo li od pocetka, treba reci da je pravilno zašticeno i održavano drvo izuzetno otporno, što drvenim kucama osigurava vijek trajanja od minimalno pedeset, pa sve do više stotina godina. Osim što se diljem Europe još uvijek mogu vidjeti prastare drvene kuce, možda najpoznatiji primjer izdržljivosti jest Venecija koja «pluta» na drvenim nosacima vec stoljecima. Suprotno od uvriježenog mišljenja, drvo je jedan od najboljih protupožarnih materijala. Nesumnjivo je da drvo gori, no pritom se na njegovoj površini stvara pougljenjeni gornji sloj koji štiti «jezgru» od uništenja, zbog cega drvena nosiva konstrukcija može odoljeti urušavanju tijekom požara.

Danas je izuzetno bitna i ekonomicnost stambenog prostora, a upravo je to odlika drvenih kuca. Naime, buduci da je rijec o prirodnom materijalu koji «diše», kuca se sama ventilira i pritom održavajuci temperaturu i optimalnu vlažnost bez otvaranja prozora. Drugim rijecima, klimatizacijski sustavi i ovlaživaci zraka ljeti nece biti potrebni, a zimi se gubi znatno manje topline. Za usporedbu, uobicajeni materijali poput betona i PVC-a hermeticki zatvaraju prostor, što zahtijeva povremeno provjetravanje ili ugradnju dodatnih uredaja za regulaciju temperature i vlažnosti. Drvo kao gradevni materijal odlican je izbor za astmaticare i alergicne osobe te one s dišnim poteškocama buduci da zbog elektrostatickih svojstava ne zadržava pelud i prašinu.

Bitan je, dakako, i estetski dojam. Drvene kuce, poput svih ostalih, mogu izgledati kako god poželite - tradicionalno ili suvremeno, a kombiniranjem drva s modernim materijalima mogu poprimiti cak i futuristicki izgled. Drvo u svakom slucaju djeluje toplije i romanticnije od standardnih materijala za izgradnju kuca, pa ce zasigurno biti omiljen izbor onih kojima je estetika te težnja povratku zaboravljenim vrijednostima i životu u skladu s prirodom pri vrhu prioriteta.


Podijeli: Facebook Twiter