Prijateljski riješen hrvatsko - slovenski "spor" oko pjenušca Desiree


Međudržavni sporovi tromi su i ostavljaju trajne posljedice u većini slučajeva, no da tome ne mora biti tako potvrđuje zanimljiva priča o prijeporu između hrvatskog i slovenskog vinara oko istog naziva pjenušca. Poznati vinar Ivan Damjanić iz Fuškulina, nedaleko od Poreča te njegov slovenski kolega Miha Istanič svoje su pjenušce nekom slučajnošću nazvali istim imenom Desiree i jasno je bilo kako će jedan od njih morati ustupiti to pravo. Pitanje je samo bilo hoće li se to razvlačiti po sudovima ili će se gospodski dogovoriti bez dizanja velike buke i panike.

Pjenušavo vino vrhunske kvalitete

Poznati istarski vinar Damjanić tek je nedavno na tržište plasirao svoj novi pjenušac s etiketom "Desiree" na kojega je posebice ponosan. S jedne strane jer se radi o pjenušavom vinu vrhunske kvalitete, laganog i svježeg okusa s dominantnim voćnim aromama, a s druge strane jer se za naziv Desiree odlučio upravo jer je to i prijevod imena njegove supruge Željke.

Upravo je na pjenušac Desiree vinarije Damjanić tijekom svog odmora na plaži Polidor naišao slovenski vinar Miha Istanič koji je već ranije proizveo pjenušac istog naziva, pa je logično, kontaktirao Damjanića kako bi pronašli rješenje. U svemu tome sudjelovao je poznati MasterChef kuhar Časlav Matijević, veliki gurman i ambasador kako za slovenska tako i za hrvatska vina, čijim je posredstvom ovaj prijepor riješen na jedan razuman i prijateljski način.

Dogovor je na kraju postignut bez razvlačenja teme po medijima i pripremanja još jedne "teran sage" između susjeda, i to štoviše, u vrlo dobrom raspoloženju. Prema dogovoru Damjanić će promijeniti naziv svog pjenušca kada proda sve što ima već etiketirano s tim nazivom za ovu godinu, a koliko su oba vinara pokazali poštovanja jedan prema drugome najbolje govori i to što su već na stolu planovi o zajedničkom druženju u Istri. Kako kažu, pokušat će se bolje upoznati u opuštenijoj atmosferi uz kvalitetne hrvatske i slovenske Desiree pjenušce.

Dobar susjed zlata vrijedi

Kada se dvije države spore oko kakvih naziva ili pak istjeruju nekakvu pravicu to obično podrazumijeva dugotrajan proces u kojem se zastupaju isključivo vlastiti interesi, a rezultat bez obzira na samu odluku kao kolateralnu štetu ostavlja trajno narušene dobrosusjedske odnose. Imali smo tome priliku svjedočiti iz prve ruke u čak dva navrata kod sporova između Republike Hrvatske i Republike Slovenije, u jednom navratu po pitanju zaštite imena terana, a u drugom o famoznom Piranskom zaljevu, sporovima koji već godinama pune medijske prostore, a po svemu sudeći još dugo će tako, bez obzira na odluke, rješenja, propise i upozorenja većih igrača.

S druge strane malo dobre volje pokazalo je kako se "mali čovjek" uvijek može dogovoriti bez obzira na granice i međe, nazive i imena. Pokazali su to ovi vinari, Damjanić i Istanič, i pokazat će se to svugdje gdje prevladava razum i tolerancija. Ovaj slučaj dva ugledna vinara možda je mala stvar za veliki državni aparat, ali je u definitivno nešto iz čega bi svi skupa mogli učiti. Dobri međususjedski odnosi zlata vrijede, bez obzira radilo se o susjedu po državnoj granici ili katastarskoj međi. (Andrea PANČUR)


Podijeli: Facebook Twiter